-

Regulamentul European pentru produsele bio se schimbă din 2021

Numărul operatorilor bio din România s-a înjumătățit din 2013 până anul trecut. Astfel, s-a ajuns de la aproximativ 15.000 la doar 8.000.

Anul trecut s-a înregistrat o ușoară creătere a acestora, de la 8 mii la 9 mii de operatori bio – spune Marian Cioceanu, Președintele Asociației BioRomânia, invitat miercuri, 24 aprilie, la Radio Antena Satelor.

Acesta a dat însă și o veste bună, vorbind despre înființarea Agenției pentru Calitatea și Promovarea Alimentului Românesc:

Anul trecut a intrat în Parlamentul României (…) Am avut câteva dezbateri pentru o lege de înființare a unei Agenții Pentru Calitatea și Promovarea Alimentului Românesc. Este încă în dezbateri.

Cred că Ministerul Agriculturii vrea să ne ajute. A vrut să extindă cumva obiectul de activitate al acestei legi. (…) În final noi dorim să fie o lege doar pentru produsele pe scheme de activitate europene și naționale. Această Agenție are în structura ei, gândit de la început, un departament de consultanță agricolă, pentru că, din păcate, în 2010 s-a desființat Agenția de Consultanță Agricolă care, la vremea aceea, avea un consultant la trei comune. Tot era ceva decât nimic ….

Și efectiv micul fermier, gospodarul de la țară a rămas absolut de izbeliște.

Marian Cioceanu a anunțat că Regulamentul European pentru produsele bio se schimbă de la 1 ian 2021, referindu-se la certificarea în grup:

Din 2021, Regulamentul European pentru bio se schimbă și va da posibilitatea la certificare de grup. Avem comune, mai ales în zona de deal și de munte, unde sunt 400 – 500 de fermieri care sunt în agricultura ecologică și, dați-vă seama, fiecare trebuie să plătească câteva sute de euro. Ori prin certificarea de grup se certifică practic comuna, fermierii care sunt în comuna aceea și atunci toate produsele sunt certificate. (…)

Și atunci, prin certificarea pășunilor, tot ce crește pe aceste pășuni, oaie, lână, lapte de vacă, de oaie, miel, vițel, totul va fi bio și România va ajunge la un alt nivel. (…) În România sunt peste un milion de ferme funcționale. Aceste ferme trebuiesc certificate ecologic și trebuie să devină rentabile.

“Prin această Agenție pentru Calitatea și Promovarea Alimentului Românesc dăm consultanță, dăm certificare, facem strategii și învățăm acei țărani, fermieri mici, să producă în sistem ecologic, în sistem tradițional, în toate sistemele de calitate de la nivelul UE. Să avem produse alimentare pentru români și pentru export ” – a mai precizat Marian Cioceanu, Președintele Asociației BioRomânia, invitat miercuri la Radio Antena Satelor, în emisiunea Viața la Țară.

Sursa: emisiunea Viața la Țară – Radio Antena Satelor

Sursa foto: pixabay.com

 

Articole înrudite

 • Comisia parlamentară de anchetă începe audierile în cazul agricultorilor români din Germania

  Comisia parlamentară de anchetă care investighează eventualele nereguli şi fraude legate de trimiterea la cules de sparanghel în Germania a muncitorilor români, în timpul stării de urgenţă, urmează să înceapă în scurt timp audierile în acest caz.

 • 15 fermieri ucişi de bărbaţi înarmaţi - atacatorii e posibil să fie crescători de vite

  Poliţia din nord-vestul Nigeriei a declarat că bărbaţi înarmaţi au împuşcat mortal 15 fermieri, într-un atac asupra unui sat din statul Katsina.

 • Peste 100 milioane de lei, pentru modernizarea sistemelor centralizate de încălzire

  Ministrul lucrărilor publice, Ion Ştefan, a aprobat ordinul privind repartizarea sumei de 112,5 milioane lei pentru cofinanţarea lucrărilor de investiţii în modernizarea, reabilitarea şi retehnologizarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică din 9 localități.

 • Metodologia-cadru de organizare a examenului național de definitivare în învățământ

  În contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea COVID-19, Ministerul Educației și Cercetării a adoptat următoarele modificări și completări ale Metodologiei-cadru de organizare și desfășurare a examenului de definitivat:

 • A apărut calendarul susținerii examenului de Bacalaureat

  S - a aprobat noul calendar de organizare și desfășurare a examenului național de Bacalaureat. Astfel , înscrierile la Bacalaureat încep în 3 iunie, din 22 iunie au loc examenele scrise, iar în 30 iunie este programată afişarea rezultatelor.

  Se consideră centru de examen , unitatea de învățământ la care s-au înscris cel puțin 30 de candidați proveniți din seria curentă și/sau din seriile anterioare. Condițiile care trebuie îndeplinite pentru a fi centru de examen sunt următoarele:

  organizarea sălilor de examen să se realizeze, astfel încât în fiecare sală, candidații să fie repartizați la o distanță de minimum 2 metri unul față de celălalt stânga/dreapta – față/spate;sălile de examen și sălile în care își desfășoară activitatea comisia din centrul respectiv se află, de regulă, în aceeași clădire;sălile dețin sisteme de supraveghere audio-video.

  20200525 123433

  Până la data de 8 iunie, Comisia județeană de bacalaureat va nominaliza centrele de examen dintre unitățile de învățământ care îndeplinesc condițiile enumerate mai sus și centrele zonale de evaluare, precum și unitățile de învățământ arondate acestora. Centrele zonale de evaluare se organizează pentru minimum 500 de candidați și maximum 1.000 de candidați.

  Elevii care se află în izolare sau cei confirmați pozitiv cu noul coronavirus, dar și cei care au diferite afecțiuni cronice sau cei care prezintă un risc crescut de infecție de a dezvolta complicații asociate infecției Sars-CoV-2 vor susține probele pentru examenul național de Bacalaureat conform unei proceduri speciale, elaborate de către Ministerul Educației și Ministerul Sănătății.

  Echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale se vor realiza în perioada 11-17 iunie, conform unei metodologii realizate de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație și aprobate prin ordin de ministru.

  Pentru examenul național de Bacalaureat, supravegherea probelor scrise va fi asigurată, pentru fiecare sală de examen, de minimum un profesor asistent. Comisiile județene de bacalaureat, comisiile de bacalaureat din centrele de examen, comisiile de bacalaureat din centrele zonale de evaluare, comisia județeană de contestații au obligația aplicării întocmai a tuturor procedurilor referitoare la asigurarea securității igienico-sanitare a elevilor și a întregului personal implicat în desfășurarea examenului național de Bacalaureat.

  Sursa: Viorel Grosu

  Foto: pixabay