-

Regulamentul European pentru produsele bio se schimbă din 2021

Numărul operatorilor bio din România s-a înjumătățit din 2013 până anul trecut. Astfel, s-a ajuns de la aproximativ 15.000 la doar 8.000.

Anul trecut s-a înregistrat o ușoară creătere a acestora, de la 8 mii la 9 mii de operatori bio – spune Marian Cioceanu, Președintele Asociației BioRomânia, invitat miercuri, 24 aprilie, la Radio Antena Satelor.

Acesta a dat însă și o veste bună, vorbind despre înființarea Agenției pentru Calitatea și Promovarea Alimentului Românesc:

Anul trecut a intrat în Parlamentul României (…) Am avut câteva dezbateri pentru o lege de înființare a unei Agenții Pentru Calitatea și Promovarea Alimentului Românesc. Este încă în dezbateri.

Cred că Ministerul Agriculturii vrea să ne ajute. A vrut să extindă cumva obiectul de activitate al acestei legi. (…) În final noi dorim să fie o lege doar pentru produsele pe scheme de activitate europene și naționale. Această Agenție are în structura ei, gândit de la început, un departament de consultanță agricolă, pentru că, din păcate, în 2010 s-a desființat Agenția de Consultanță Agricolă care, la vremea aceea, avea un consultant la trei comune. Tot era ceva decât nimic ….

Și efectiv micul fermier, gospodarul de la țară a rămas absolut de izbeliște.

Marian Cioceanu a anunțat că Regulamentul European pentru produsele bio se schimbă de la 1 ian 2021, referindu-se la certificarea în grup:

Din 2021, Regulamentul European pentru bio se schimbă și va da posibilitatea la certificare de grup. Avem comune, mai ales în zona de deal și de munte, unde sunt 400 – 500 de fermieri care sunt în agricultura ecologică și, dați-vă seama, fiecare trebuie să plătească câteva sute de euro. Ori prin certificarea de grup se certifică practic comuna, fermierii care sunt în comuna aceea și atunci toate produsele sunt certificate. (…)

Și atunci, prin certificarea pășunilor, tot ce crește pe aceste pășuni, oaie, lână, lapte de vacă, de oaie, miel, vițel, totul va fi bio și România va ajunge la un alt nivel. (…) În România sunt peste un milion de ferme funcționale. Aceste ferme trebuiesc certificate ecologic și trebuie să devină rentabile.

“Prin această Agenție pentru Calitatea și Promovarea Alimentului Românesc dăm consultanță, dăm certificare, facem strategii și învățăm acei țărani, fermieri mici, să producă în sistem ecologic, în sistem tradițional, în toate sistemele de calitate de la nivelul UE. Să avem produse alimentare pentru români și pentru export ” – a mai precizat Marian Cioceanu, Președintele Asociației BioRomânia, invitat miercuri la Radio Antena Satelor, în emisiunea Viața la Țară.

Sursa: emisiunea Viața la Țară – Radio Antena Satelor

Sursa foto: pixabay.com

 

Articole înrudite