-

România rămâne fără tineri interesați de o afacere în agricultură

Fermierii României îmbătrânesc pe zi ce trece, în timp ce tinerii schimbă timid generațiile în agricultură.

Tot mai puțini tineri își doresc să se implice în acest domeniu, care implică multă muncă și oportunități greu de exploatat.

România are mai puțin de 10% fermieri tineri din totalul fermierilor, comparativ cu Austria 22% sau Polonia 20%. Clasamentul nu este întru totul defavorabil pentru țara noastră dacă privim către vecinii din Marea Britanie 5,6% sau Olanda 5%.

„Ne-au ajutat fondurile europene”, spune Iliescu Visu, președintele Asociației Tânărul fermier, într-o intervenție în emisiunea Viață la țară, de la Radio Antena satelor.

Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri a fost majorat la 100.000 de euro, în 2018.

Raul Mărunțoiu, din județul Constanța, tânăr absolvent de Drept și Agronomie, care a ales să lucreze în agricultură, preluând de la tatăl său ferma familiei, spune că printre principalele probleme cu care se confruntă un fermier aflat la început de drum se numără: lipsa capitalului de pornire, deoarece o afacere în agricultură presupune o investiție semnificativă în utilaje, semințe și substanțe chimice sau tratamente, dar și lipsa unui teren, pe care nu toți au avantajul să îl moștenească.

O soluție, spune fermierul, ar fi arendarea suprafețelor de teren libere de contract, aflate în patrimoniul Agenției Domeniilor Statului.

Sursa: Emisiunea Viață la țară

Sursa foto: pixabay.com

Articole înrudite