-

Curs de instruire pentru acvacultura midiilor

Luni, 6 mai 2019, începând cu ora 9:00, debutează lucrările cursului de instruire privind acvacultura midiilor.

Cursul e organizat de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină "Grigore Antipa" Constanţa în colaborare cu Comisia Generală pentru Pescuit la Marea Mediterană şi Marea Neagră (GFCM), în cadrul Centrului Demonstrativ pentru Acvacultură (Mitilicultură) la Marea Neagră.
Centrul Demonstrativ de Acvacultură de la Constanţa îşi desfăşoară activitatea în două module - cadru: sistem longline pe flotori în mare, deservit de o ambarcaţiune specializată, şi facilităţi la ţărm (laboratoare de analize şi sistem de purificare).
Centrul demonstrativ de producţie pentru midii stă la baza activităţilor de training în domeniul mitiliculturii la litoralul românesc, iar, în perioada 6-10 mai 2019, se desfăşoară cel de-al doilea curs de instruire în acest sens. Primul curs, organizat în luna septembrie a anului trecut, a fost axat pe toate aspectele din ciclul de producţie, de la biologia şi ecologia speciei Mytilus galloprovincialis (midia); furnizarea de puiet şi colectarea de larve din mediul natural; proiectarea şi construirea sistemului long-line; tehnologii de creştere şi manevrare a midiilor.
Marea Neagră reprezintă un ecosistem acvatic unic şi se caracterizează prin interacţiuni complexe între activităţile de acvacultură şi mediu. Acvacultura midiilor la Marea Neagră este expusă răspândirii bolilor şi a patologiilor care pot provoca pierderi mari investitorilor în domeniu, precum şi probleme majore de sănătate publică. În acest context, cursul de anul acesta va fi focusat pe prevenirea şi controlul patologiilor midiilor, prin dobândirea de cunoştinţe privind contaminarea bacteriană, precum şi diagnosticarea timpurie. Cursul va cuprinde atât module teoretice, cât şi practice (prelevare de probe, analize laborator, vizite în teren).
De asemenea, se vor aborda şi aspecte complexe, ca soluţionarea lacunelor legislative şi instituţionale privind clasificarea moluştelor din punct de vedere sanitar-veterinar pentru consum pe piaţa internă/export.
Cursanţii reprezintă instituţii din Bulgaria, Georgia, Turcia, Rusia, Ucraina şi România, iar lectorii sunt atât experţi ai INCDM, cât şi experţi străini de renume în patologia moluştelor.

RADOR

Sursa foto: pixabay.com