-

Investiţii de 20 milioane de euro în pepiniera Sărata, anunţate de Romsilva

Pepiniera din localitatea Sărata, aflată pe raza administrativă a municipiului Bistriţa, va beneficia de investiţii de 20 milioane de euro, cu scopul de a deveni principalul furnizor de puieţi de răşinoase din ţară, a anunţat sâmbătă, într-o conferinţă de presă, directorul Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva, Gheorghe Mihăilescu.

La conferinţa de presă a participat şi ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, care ulterior a vizitat pepiniera de la Sărata, alături de directorul Romsilva.

Noua pepinieră va reprezenta o linie automatizată pentru producerea de puieţi de răşinoase, apţi de plantat, cu rădăcină protejată şi trataţi cu Coniflex, fiind folosită o tehnologie la standarde europene.

"Acest proiect, această idee este de mai multă vreme. Eu am luat decizia, împreună cu Consiliul de Administraţie, să demarăm această investiţie, pentru că este necesară, este oportună şi chiar timpul nu mai are răbdare cu ea şi cu noi. (...) Obţinem puieţi forestieri într-un timp scurt, pe o suprafaţă mai mică, cu resurse financiare mai mici şi cu avantaje mai mari. (...) Practic, aici vom reuşi să producem toţi puieţii necesari Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva pentru toată ţara şi chiar şi mai mult, pentru cei care au nevoie", a declarat Gheorghe Mihăilescu.

Investiţia, estimată la 20 milioane euro, va fi suportată din fondurile Romsilva şi din alte surse de finanţare.

Proiectul va demara în acest an, iar termenul de finalizare este de 5 ani.

Producţia anuală programată este de 19 milioane de puieţi forestieri din specii de răşinoase.

Pepiniera de la Sărata ocupă o suprafaţă de 26 de hectare şi este situată în vecinătatea Parcului Industrial Bistriţa Sud, unde există condiţii microclimatice propice şi alimentare cu apă.

Sursa: AGERPRES