-

Un nou caz de pesta porcină africană, identificat în Argeș

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat apariţia virusului pestei porcine africane (PPA) la trei porci dintr-o gospodărie din comuna Priboieni, satul Albotele, Argeș.

Este al treilea focar din Argeş după cele din Negraşi şi din Corbeni, aflam de la Constantin Pașol - corespondent Radio Antena Satelor.

Comitetul Judeţean pentru Combaterea Bolilor s-a întrunit pentru a adopta planul de măsuri privind controlul şi combaterea acestei boli.

Gospodăria din Priboieni a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restrictie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport, precum şi dezinfecţia exploataţiei.

S-au stabilit o zonă de protecţie pe o rază de 3 km şi o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km în jurul focarului.

Până la acest moment, nu au mai fost notificate alte cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate în gospodării sau în exploatatii comerciale de pe raza judeţului, ancheta epidemiologică fiind în desfăşurare.

DSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorităţi, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar, DSVSA Argeş şi autorităţilor locale.

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi distruse, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social şi economic.

Foto: Constantin Pasol

 

Articole înrudite