-

Apicultorii mureşeni cer ajutor Ministerului Agriculturii după dezastrul din această primăvară

La finele lunii trecute, crescătorii de albine au trimis adrese la Direcţia Agricolă, Prefectură, Consiliul Judeţean şi la parlamentari, dar până acum nu au primit niciun răspuns.

Directorul Direcţiei Agricole Mureş, Ioan Rus, confirmă situaţia gravă a apicultorilor mureşeni: "Condiţiile climaterice au diminuat mult posibilitatea colectării nectarului necesar pentru albine. S-a venit cu o propunere către Ministerul Agriculturii, de subvenţionare printr-o formă de minimis, pe fiecare familie de albină. Noi am preluat punctul de vedere al asociaţiei şi l-am trimis acum două săptămâni Ministerului agriculturii. Până la ora actuală nu am primit niciun răspuns, o să revenim să vedem măsurile care s-au discutat şi posibilitatea de a fi sprijiniţi".
Apicultura în judeţul Mureş este în declin, fiind afectaţi atât cei care practică stupăritul pe vatră, cât şi cei care sunt în pastoral, a precizat pentru Radio Tg.Mureş preşedintele Apicola SA Mureş, Vasile Bota: "La culesul de rapiţă au fost ploi, s-a spălat nectarul, a venit floarea de salcâm care iarăşi a fost spălată de ploi, suntem pe nicăieri din cauza vremii. S-a produs numai pentru întreţinerea familiei de albine, mulţi stupari sunt obligaţi să hrănească suplimentar, cu sirop, familiile de albine. Toţi cei care au fost în pastoral se plâng că nu-şi scot nici cheltuielile de transport. În alţi ani la salcâm se scoteau 10-15 kg de miere de familie, la rapiţă 5-10 kilograme, iar anul acesta nu s-a scos încă nimic. Stuparii mureşeni cer un ajutor de minimis pentru supravuieţuirea familiilor de albine".
Familiile de albine produc doar 1-2 kg de miere, care se păstrează în stup ca hrană, spune Vasile Bota, care speră ca vremea să revină la normal pentru a diminua pierderile apicultorilor.

RADOR

Foto: Pixabay

Articole înrudite