-

A fost lansat Programul Național de Conversie la Agricultura BIO

Un retailer important din România a lansat miercuri, 12 iunie 2019, la București, Programul Național de Conversie la Agricultura BIO, intitulat “Creștem România BIO”.

Acesta este un program prin care sunt susținuți micii fermieri din agricultura convențională care doresc să treacă la agricultura bio. Practic este susținut procesul de conversie pentru obținerea certificării bio.

Cu toate detalii vine Marian Cioceanu – Președintele Asociației BioRomânia, invitat miercuri, 12 iunie, la Radio Antena Satelor:

Programul susține cea mai grea și cea mai mare problemă a fermierilor: perioada de conversie. Acei doi ani sau trei, după caz - la culturile perene. Ținta retailer-ului sunt legumele și fructele dar în special legumele proaspete bio.

Deci toți acești mici fermieri care astăzi sunt în agricultura convențională și cultivă legume, în câmp sau în solarii, au susținere (n.r. din partea retailer-ului) la partea care se referă la taxa de certificare din primul an și, în plus, retailer-ul dă un preț mai mare pentru produsele în conversie din anul întâi și doi.

Ei cumpără toată producția și asigură un preț mai mare iar contractul se face de la început pe toată perioada, adică pentru cei doi ani de conversie și pentru încă doi ani după perioada de conversie. Ei (n.r. retailer-ul) se angajează că vor cumpăra toată producția și vor oferi, în primii doi ani, un preț peste prețul pieței.

Marian Cioceanu mai spune că Asociația BioRomânia vine și ea în ajutorul fermierilor, asigurând “tot ce înseamnă partea de proceduri, contract de certificare, înregistrare la Direcția Agricolă și completare de formulare.”

Marian Cioceanu spune că, pentru a afla despre ce retailer este vorba dar și alte informații utile, fermierii pot intra pe site-ul asociației Bio România:

Site-ul asociației noastre este asociatia.bio. Noi vom pune știrile de la evenimentele de astăzi și membrii BioRomânia au consultanță gratuită pentru certificare și înregistrare la Direcția Agricolă. Deci noi, ca asociație, putem înregistra electronic, orice operator din toată România, de pe site-ul asociației prin semnătura digitală a asociației.

Sursa: emisiunea Viața la Țară – Radio Antena Satelor

Sursa foto: pixabay.com

Articole înrudite