-

Asiguraţi apa necesară animalelor! Este foarte important pe timp de caniculă

Zilele cu temperaturi ridicate reprezintă un disconfort mare pentru animale, astfel că, asigurarea apei pentru adăpat este primordială.

Primul aspect referitor la apa pentru animale este legat, firesc, de cantitatea ce trebuie să le- o asigurăm pentru a nu suferi de sete.

O vacă, spun medicii veterinari, consumă pe perioada verii până la 70 de litri de apă pe zi, în timp ce o găină are nevoie de cel puțin 0,3 – 0,4 litri.

Trebuie să se ştie şi faptul că însuşi furajele consumate influențează foarte mult necesarul de apă pentru un animal.

Este important ca apa să se afle regulat la dispoziția animalelor, mai ales pe timpul zilei, cam o dată la trei ore.

Dacă animalele suferă de sete chiar și o perioadă scurtă, de câteva ore, apare riscul ca, la prima ocazie să consume mai multă apă decât au nevoie.

În această situație manifestările pot fi de agitaţie, colici, dar pot să fie şi foarte grave , urinare cu sânge, dispnee şi chiar deces.

Curcile pot să ajungă și într-o stare de beţie, dacă sunt însetate mai mult de 12-72 de ore, iar consumul excesiv de apă, după privare, le pot crea stări de beţie.

Puii de curcă şi curcile adulte se clatină, bat din aripi, se îngrămădesc în colţurile adăpostului şi prezintă accese convulsive, iar o parte din păsări mor.

Temperatura apei este și ea foarte importantă. Dacă apa este prea caldă, senzația de sete nu dispare. Dacă este prea rece, pot apărea o scădere a imunității și unele afecțiuni respiratorii și digestive.

Temperatura optimă a apei pentru vite este considerată a fi cuprinsă între 12 și 19°C.

În general, păsările și porcii sunt mai puțin pretențioase în ceea ce privește calitatea și gustul apei, în timp ce erbivorele sunt mult mai prudente.

Aşadar, în adăposturi, pe păşuni ori chiar şi la stâne în munţi, asiguraţile apa necesară animalelor. Este foarte important!

Sursa: Viorel Grosu

Foto: needpix.com

Articole înrudite