-

Apicultorii cer guvernanților biostimulatori, altfel vor fi pierderi mari în stupine

Ploile din ultima vreme afectează producția de miere. Apicultorul Ilie Nistor spune că, dacă guvernanții nu fac nimic pentru a ajuta apicultorii cu biostimulatori, vor fi pierderi mari în stupine.

Acest lucru se datorează ploilor care au împiedicat culesul polenului în acest sezon de primăvară - vară.

Ilie Nistor are stupine în Ilfov și la Uda în Argeș de unde nu a reușit să culeagă nimic:

La Uda, zero cules, ieri am dat pentru a șasea – șaptea oară mâncare la stupi pentru că altfel mor de foame și tremir de frica faptului că o să intru cu familii slabe în toamnă și apoi în iarnă. (…) Ca peste tot în țara noastră, aceste culturi sunt greu de atins în condițiile în care drumurile devin impracticabile din cauza intemperiilor. Păi cum să facă apicultorul? Să scoată o brumă de miere de la tei? (…) Dar dacă terenurile sunt impracticabile, cum să ajungi acolo? Deci așteaptă să se îmbunătățească vremea, până atunci și culesul se mai trece ... și ajungem într-o situație precară pentru că urmează pregătirea familiilor de albine în vederea iernării. Pregătirea asta înseamnă, în primul rând, hrana. Deci, de acum încolo, guvernanții noștri, să se gândească la ajutorarea apicultorilor. Dacă nu ne vor ajuta cât de cât … au promis 50 de lei pe familia de albine. Păi să-i dea pentru că, până când îi dau, se termină și culesul de la floarea soarelui și trebuie introduse rezervele pentru iarnă.

În iulie – august trebuie să se nască albina care va trăi până în primăvară. Păi cum să trăiască dacă ea nu are aport de nectar și polen natural? Și atunci venim noi și sprijinim cu ce putem. Acela este zahărul. Dacă nu ne acordă, este ultimul strigăt. Numai așa se poate susține patrimoniul apicol național … dacă vrem să mai mâncăm miere românească” – a mai spus Apicultorul Ilie Nistor, invitat miercuri, 26 iunie, la Radio Antena Satelor, 

Sursa: emisiunea Viața la Țară – Radio Antena Satelor

Sursa foto: pixabay.com

CItește mai mult despre stil de viață, sfatul medicului și idei practice.

Articole înrudite