-

Atenție la dăunătorul Tuta Absoluta care afectează culturile de roșii!

Cultivatorii de tomate în spații protejate și numai trebuie să fie atenți, în această perioadă, la dăunători.

Gheorghe Pascu, Director al Direcției Fitosanitare Constanța - specialist în protecția plantelor, invitat vineri, 5 iulie, la Radio Antena Satelor, spune că în lunile iulie și august acționează un dăunător foarte periculos, Tuta Absoluta.

Acesta poate provoca chiar pierderea întregii culturi:

Este un dăunător care atacă atât frunza tomatei cât și fructul. Problema cea mai gravă este atunci când este atacat fructul pentru că acesta se deteriorează și nu mai poate fi comercializat.

Trebuie urmărită, cu atenție, cultura: în momentul în care pe frunza de tomate apar niște vinișoare albe, un fel de șănțulețe în interiorul frunzei, înseamnă că dăunătorul a apărut.

Din frunză, acesta va ieși și va înțepa fructul pe la codiță și va intra în fruct. După ce a intrat omida în fruct nu se mai poate face nimic, tratamentul este inutil. Deci tratamentul trebuie făcut în această perioadă. Sunt multe substanțe pe piață care combat acest dăunător.

De asemenea, aș recomanda celor care cumpără pesticidele de la diverși furnizori să întrebe care este timpul de pauză pe care trebuie să-l păstreze din momentul în care a făcut tratamentul și până se recoltează produsul.

La fiecare spune: din momentul tratamentului nu se recoltează, de exemplu, timp de 7 zile sau 10 zile sau altă perioadă.

Pentru că a-l recolta mai devreme înseamnă persistență de pesticid pe fruct și fructul pleacă după aceea spre consumatori în piață și producem alte probleme – a mai spus Gheorghe Pascu, Director al Direcției Fitosanitare Constanța - specialist în protecția plantelor, invitat vineri, 5 iulie, la Radio Antena Satelor, în emisiunea Viața la Țară.

Citește mai mult despre stil de viață, sfatul medicului și idei practice.

Sursa: emisiunea Viața la Țară – Radio Antena Satelor

Sursa foto: commons.wikimedia.org

Articole înrudite