-

Usturoiul negru, cea mai recentă realizare a cercetării legumicole

Peste 20 de varietăţi de usturoi, din care care două de usturoi negru, se află în curs de ameliorare şi omologare la Staţiunea de cercetări legumicole Buzău.

Potrivit cercetătorului Costel Vânătoru, membru corespondent al Academiei de ştiinţe agricole şi silvice, alte varietăţi care ar putea să iasă pe piaţă în curând sunt usuroiul-gigant şi usturoiul cu bulbi aerieni.

"Se află în faza de finalizare două soiuri de usturoi negru, sută la sută româneşti, unul cu pulpa foarte închisă la culoare, negru pur, iar celălalt cu o pulpă roşiatică spre indigo, dar în cercetare se află varietăţi de usturoi cu bulbii aerieni sau usturoiul gigant, cu căţeii foarte mari, dar şi o varietate românească, prima de acest fel, pe care am găsit-o în flora spontană, o plantă unicat, foarte aromată şi parfumată care reprezintă o sursă importantă pentru ameliorare", a precizat, pentru AGERPRES, reprezentantul Staţiunii de cercetări legumicole Buzău.

Cercetătorul buzoian a mai spus că "în toamna acestui an va fi omologat primul soi de usturoi românesc, Râmniceanu, un alt soi, Benone, urmând să fie omologat anul viitor".

Citește mai mult despre stil de viață, sfatul medicului și idei practice.

Sursa: Agerpres

Sursa foto: flickr.com