-

Pesta porcină africană, confirmată la un porc mistreț din Argeș

Este primul caz de pestă porcină africană diagnosticat şi confirmat la porci mistreţi în judeţul Argeș.

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală din Bucuresti a confirmat prezenţa virusului pestei porcine africane (PPA) la un cadavru de porc mistreţ descoperit într-o pădure din Mihăeşti, pe raza fondului de vânătoare „25 Grădiştea”, în apropierea comunei Schitu Goleşti, aflam de la Constantin Pasol - corespondent Radio Antena Satelor.

Urmează se se realizeze o cartografiere cu efectivul de mistreţi pe fiecare fond de vânătoare. Pe raza fondului de vânătoare „25 Grădiștea” sunt 42 de porci mistreti, conform informațiilor furnizate de autorități.

Prefectul Emilian Dragnea a convocat deja o şedinţă a Centrului Local de Combaterea a Bolilor la Animale (CLCB) pentru a adopta planul de măsuri specifice acestei situaţii.

A fost delimitată zona afectată pe o rază de 13 km, după cum urmează:

Zona infectată se întinde pe o rază de 8 km şi cuprinde localităţile: Valea Popii, Văcarea, Valea Bradului, Uliţa, Poeniţa, Coteasca, Furnicoşi, Drăghici, Rudeni, Mihăeşti, Drăghescu, Vlădeşti, Putina Lăzăreşti, Burneşti, Capul Piscului, Schitu Goleşti, Valea Pechii, Costiţa, Coteşti, Loturi, Poienari, Şerbăneşti, Valea Îndărăt, Jugur, Aninoasa şi Fondurile de vânătoare 26 Rădeşti, 25 Grădiştea, 17 Aninoasa şi 24 Mâzgana.

Zona tampon – 5 km – cuprinde localităţile: Oţelu, Gămăceşti, Slănic, Berevoeşti, Bordeieni, Bughea de Jos, Malu, Câmpulung, Chilii, Măţău, Godeni, Grăşani, Mioarele, Coceneşti, Muscel, Boteni, Lunca, Balabani, Lespezi, Lucieni, Dealu Hârtieşti, Huluba, Bârzeşti, Piţigaia, Rădeşti, Ogrezea, Stâlpeni, Livezeni, Dealu Frumos, Bălileşti, Goleşti, Broşteni, Pietroşani, Bădeşti, Retevoieşti, Găneşti, Lăpuşani, Leiceşti, Păcioiu, Valea Mare Bratia, Vultureşti şi fondurile de vânătoare 14 Retevoieşti, 15 Bratia, 18 Râul Târgului, 19 Câmpulung.
Mistreții vor fi vânați

În această zonă afectată, au fost adoptate măsurile, conform legii:

„Se va realiza o cartografiere cu efectivul de mistreţi pe fiecare fond de vânătoare. Se vor vâna integral mistreţii prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, prevenind astfel răspândirea bolii. Porcii se vor neutraliza prin îngropare.

Se vor recolta probe de la porcii mistreţi împuşcaţi , bolnavi sau morţi de către medici veterinari sau de către personalul tehnic al gestionarilor fondurilor de vânătoare. Se vor institui patrule de către paznici de vânătoare pentru a depista eventuale cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate printre porcii mistreţi.

Se vor pune sub supraveghere exploataţiile de suine. Animalele vor fi ţinute în adăposturi dotate cu dezinfectoare.

Vor fi verificate terenurile pentru a identifica plantele atinse sau consumate de porci mistreţi. Acestea vor fi neutralizate.”, informează Prefectura Argeș.

De asemenea, pentru prevenirea răspândirii bolii, se vor efectua verificări de poliţişti, efective de jandarmi şi angajaţi ai DSVSA Argeş.

Citește mai mult despre stil de viață, sfatul medicului și idei practice.

Foto: pixabay.com

Articole înrudite