-

Veşti bune pentru crescătorii de ovine: 2 lei kg de lână comercializată

Guvernul a aprobat o hotărâre care modifică și completează HG nr. 500/2017 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii”.

Concret, prin acest act normativ se reglementează valoarea sprijinului financiar acordat crescătorilor de ovine pentru anul 2019, reprezentând ajutor de minimis.

Conform reprezentanților guvernului, acordarea schemei de minimis vizează menținerea activității de creștere a ovinelor, stabilizarea veniturilor și evitarea depopulării satelor și conduce la diversificarea producțiilor obținute în acest sector, prin valorificarea lânii.

Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis, respectiv 30 de milioane de lei se vor asigura din bugetul repartizat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

În România existau în anul 2018 aproximativ 10,2 milioane capete ovine, conform statisticilor naționale oficiale, din care aproape 10 milioane se aflau în exploatații agricole fără personalitate juridică.

Din punct de vedere al producției de carne de oaie, tot în anul 2018, România a ocupat locul al treilea în Uniunea Europeană, după Regatul Unit și Spania, cu 6,8 milioane capete sacrificate.

Sursa: Viorel Grosu

Foto: pixabay.com

Articole înrudite