-

Noi focare de pestă porcină în județul Satu Mare

Virusul pestei porcine africane se răspândește tot mai mult în județul Satu Mare. Dacă în urma cu aproape două săptămâni, boala a reapărut în 11 exploatații non-profesionale din mai multe localități, la începutul acestei săptămâni au fost confirmate încă trei focare.

Mai exact doua în localitatea Sarauad si altul în orasul Tasnad. Probleme recoltate de catre specialistii din cadrul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Satu Mare au fost trimise si confirmate de catre Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti.

Toate animalele identificate ca fiind bolnave au fost sacrificate, fiind respectate procedurile care se impun în astfel de situatii. Specialistii au delimitat o zona de protectie de trei kilometri si o zona de supraveghere de 10 kilometri.

Nici pe fondurile forestiere din judetul Satu Mare situatia nu se prezinta prea bine. Potrivit DSVSA Satu Mare din cei 151 de mistreti gasiti morti în ultima saptamâna, un numar de 116 capete au fost confirmati ca fiind purtatori ai virusului pestei porcine africane. De asemenea din cei 1380 mistreti împuscati de catre Asociatiile de Vânatoare, un numar de 33 de mistreti au fost confirmati ca pozitivi în fondurile de vânatoare de pe raza judetului Satu Mare.

SERGIU PODINA

Foto: Pixabay

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.