-

Dâmboviţa: Pesta porcină africană, confirmată în gospodării din comuna Poiana

Pesta porcină a fost confirmată, vineri, în două gospodării din localitatea dâmboviţeană Poiana.

Ca urmare, autorităţile au luat măsurile care se impun în astfel de cazuri, se arată într-un comunicat remis vineri, Agerpres, de către Prefectura Dâmboviţa.

"Centrul Local de Combatere a Bolilor din judeţul Dâmboviţa s-a întrunit astăzi, 02.08.2019, ora 17,30, ca urmare a confirmării apariţiei virusului de pestă porcină africană în judeţul Dâmboviţa, în 2 gospodării din localitatea Poiana din comuna Poiana, în scopul adoptării planurilor de măsuri privind controlul şi combaterea acestei boli şi pentru a aproba deciziile de plasare sub supraveghere. Astfel, s-a luat măsura uciderii porcinelor din gospodăriile afectate, urmând a se realiza supravegherea clinică şi catagrafierea tuturor porcinelor de la nivelul întregii localităţi", precizează Prefectura Dâmboviţa.

În conformitate cu planurile de măsuri aprobate, s-au stabilit zonele de restricţie şi efectuarea de acţiuni de patrulare a efectivelor Ministerului Afacerilor Interne împreună cu reprezentanţi ai Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa, în scopul prevenirii transportului de carne sau de porci în interiorul localităţii.

"Solicităm sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor dispuse, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele acesteia. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar din localitate, Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa şi autorităţilor locale. De asemenea, precizăm că proprietarii ai căror animale sunt ucise vor fi despăgubiţi de către stat. Reamintim că pesta porcină africană (PPA) nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, ea având un puternic impact la nivel economic si social", se mai arată în comunicatul Prefecturii Dâmboviţa.

La această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 169 de localități din 22 de județe, cu un număr de 581 de focare (dintre care 3 focare în exploatații commerciale și un focar într-o exploatație de tip A). În alte 4 județe există doar cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 378.394 de porci afectați de boală și există 1.757 de cazuri la mistreți. În total au fost stinse 1.248 de focare, cele mai multe în județele Tulcea, Brăila, Ialomița, Călărași și Constanța.

Până la 1 august 2019 au fost despăgubiți 8.792 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 252.322.780 de lei.

Prezenţa virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.

Sursa: Agerpres si Comunicat ANSVSA

Sursa foto: pixabay.com

Articole înrudite