-

Fermierii cărăşeni iau măsuri speciale împotriva pestei porcine africane

Pesta porcină africană continuă să se extindă în mai multe judeţe. În judeţul Giurgiu, mii de animale sunt sunt ucise preventiv în aceste zile. Au fost interzise comercializarea, înstrăinarea sau transportul porcilor vii, a cărnii şi produselor din carne de porc, provenite din zonele de restricţie.

Şi în judeţul Teleorman, au fost luate măsuri pentru prevenirea răspândirii virusului. În total, au fost sacrificaţi aproape 5.800 de porci, iar proprietarii animalelor afectate de pesta porcină africană vor fi despăgubiţi de stat. Măsuri suplimentare au fost luate preventiv şi în Caraş-Severin. 
De frica pestei porcine africane, fermierii cărăşeni iau măsuri speciale. La recomandarea Direcţiei Sanitar-Veterinare, aceştia sunt sfătuiţi să îşi dezinfecteze şi utilajele agricole, atelajele hipo şi autovehiculele care transportă material lemnos sau cu care circulă în păduri - spune directorul executiv al DSVSA, medicul veterinar, Dorin Imbrea.
Dorin Imbrea: Toate maşinile agricole trebuie să fie dezinfectate în momentul în care este pe câmp. Unul din vectorii principali în transmiterea bolilor îl reprezintă porcul mistreţ. Totodată, să dezinfecteze maşinile care intră în zonele de pădure. Mai avem din punctul ăsta de vedere şi operatorii care exploatează lemn. Este la fel de important ca maşinile, vehiculele hipo folosite la exploatarea pădurilor să fie dezinfectate.
Dorin Imbrea face şi un apel către cetăţenii care identifică mistreţi bolnavi sau morţi să anunţe imediat medicii veterinari de liberă practică pentru a putea stop pe cât se poate propagarea flagelulul pestei porcine africane, după ce în judeţele Arad şi Gorj au fost confirmate şapte focare active.

RADOR

Pixabay