-

Despăgubiri de aproape 680.000 de lei pentru crescătorii de porci din Teleorman

Peste 300 dintre crescătorii de porci din Teleorman, afectaţi de pierderea animalelor din cauza pestei porcine africane (PPA), au fost despăgubiţi.

Valoarea plăţilor efectuate de Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) din judeţ se ridică la aproape 680 de mii de lei.

"Până acum au fost despăgubiţi 332 de proprietari, iar valoarea totală a plăţilor efectuate este de 677.250 de lei", a declarat miercuri, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al DSVSA Teleorman, Viorel Tudor.

În prezent, la nivelul judeţului sunt în lucru 654 de dosare, iar plata despăgubirilor se va face după încheierea tuturor procedurilor de evaluare prevăzute de legislaţie, a adăugat sursa citată.

Cuantumul despăgubirilor se stabileşte de către o comisie de evaluare care analizează şi aprobă valoarea de înlocuire a animalului, în funcţie de mai mulţi factori, printre care vârstă, greutate, stare fiziologică.

Plata despăgubirilor pentru porcii afectaţi de PPA se face la valoarea de piaţă, între 8 şi 12 lei pe kilogram, în termen de 90 de zile de la eliminarea şi neutralizarea animalelor.

Până la această dată, în judeţul Teleorman au fost afectaţi de PPA 6.640 de porci, toţi din gospodăriile populaţiei.

Dintre aceştia, peste 4.900 au fost ucişi preventiv. Totodată, DSVSA Teleorman a gestionat un număr de 263 de focare de pestă, 12 fiind închise.

Sursa: Agerpres

Sursa foto: pixabay.com

Articole înrudite