-

17 unităţi de procesare a laptelui în Bistriţa-Năsăud

Judeţul Bistrița-Năsăud s-a dezvoltat în ultimii ani foarte mult în ce priveşte procesarea laptelui. Acum, există 17 firme care au această activitate şi produc brânzeturi, iaurturi şi alte produse lactate.

În general , majoritatea au propriile magazine de desfacere atât în judeţul Bistriţa-Năsăud, dar şi în judeţele vecine, iar automatele de lapte proaspăt amplasate în diverse puncte din oraşe sporesc afacerile procesatorilor de lapte.

Cea mai mare fabrică este la Monor, unde cifra de afaceri depăşeşte suma de 90 milioane de lei.

Firma de la Monor a fost înființată în anul 1994 și de-a lungul anilor a avut doar trend ascendent, ajungând de la o cifră de afaceri de 5,5 mil. lei, cât avea în anul 2000, la 90,7 mil. lei acum.

Anul trecut au încheiat cu un profit de 3,1 mil. lei şi au 243 de angajaţi.

Locul doi în topul firmelor din domeniul procesării laptelui este ocupat de Romfulda Beclean. Firma aparține soților Teodor și Maria Roman și a fost deschisă tot în anul 1994.

Unitatea a încheiat anul trecut cu un profit de 2,1 mil. lei și o cifră de afaceri de 48 mil. lei. Fabrica avea la finalul anului 2018 un număr de 155 angajați.

Podiumul se încheie cu Lacto Sinelli din Teaca. Drecșan Simion a deschis fabrica în 1994 și a reușit să se mențină pe piață şi acum.

Anul trecut a înregistrat o cifră de afaceri de 28 mil.lei și un profit de 1,3 mil. Firma din Teaca avea în 2018, potrivit listafirme.ro, 112 angajați.

Lech Lachto deținută de omul de afaceri Rașca Ștefan este următoarea fabrică de lactate și brânzeturi din Bistrița-Năsăud, dacă ne raportăm la cifra de afaceri, care anul trecut a fost de 12,7 mil. lei.

Profitul raportat de Rașca la final de an a fost de 514.000 lei. Fabrica are 93 de muncitori.

La Lunca Ilvei este Eliezer Prod SRL, fabrică de lacatate deținută și condusă de Leșan Marcu. Anul 2018 s-a încheiat cu un profit puțin peste 454.000 lei, cu un număr de 37 de angajați și o cifră de afaceri de 10,4 mil. lei.

În total, primele cinci fabrici de lactate și brânzeturi din Bistrița-Năsăud derulează afaceri de peste 190 mil. lei (aprox. 40 mil. euro) și oferă un loc de muncă pentru 640 de persoane.

Alte unităţi de procesare a laptelui m-ai regăsim în judeţul Bistriţa - Năsăud la Rebrişoara, Domneşti, Năsăud.

Sursa: Viorel Grosu

Foto: pixabay.com

Articole înrudite