-

Culturile viitoare de sfeclă, floarea soarelui şi porumb, în pericol

Coordonatorul Oficiului Fitosanitar Mureş, Marian Pogăcian, a anunţat în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural Mureş, că începând de anul viitor culturile de sfeclă, floarea soarelui şi porumb din România vor avea probleme foarte mari.

Problemele vor fi cauzate de interzicerea tratării seminţelor cu neonicotinoide, un insecticid interzis în Uniunea Europeană, neexistând o altă soluţie la dăunătorii de sol din ţara noastră.

"În Uniunea Europeană sunt scoase de vreo patru ani, România, Bulgaria şi Ungaria au avut derogare pe patru ani (...) Ei le pot interzice pentru că nu au problemele pe care le au ţările cu terenuri foarte fertile, cum este România, Bulgaria sau Ungaria, unde agenţii dăunători sunt foarte agresivi. Avem viermii sârmă, cei din genul agriotes, răţişoara porumbului (tanymecus) sau purice la rapiţă, sunt nişte dăunători deosebiţi care pot compromite cultura. Atunci noi insistăm şi cu organizaţiile fermierilor încercăm să obţinem, cu ajutorul Ministerului Agriculturii, derogări pentru a utiliza aceste produse, pentru că tehnic nu avem variante. Ce există acum sunt substanţe care funcţionează mai mult ca nişte repelenţi, adică se apropie de sămânţă dar dispare aceste efect repelent. Şi atunci pagubele sunt deosebite. Neonicotinoidele sunt interzise cu excepţia spaţiilor protejate, însă în seră şi solarii e permis, dar în câmp nu mai este permis demult. Am avut derogare pentru rapiţă, în anul acesta nu mai avem - aici ar exista o variantă, care este mai scumpă, dar este o variantă tehnică viabilă - dar nu ştiu ce vom face la primăvară cu sfecla, floarea soarelui şi porumbul în special", a declarat Marian Pogăcian.

Şeful Oficiului Fitosanitar Mureş susţine că în judeţul Mureş, din cele peste 220.000 hectare de culturi agricole, în jur de 90.000 hectare sunt cultivate cu porumb, care are cele mai mari probleme cu dăunătorii de sol.

Pogăcian a precizat că decizia UE de a interzice pesticidele vine pe fondul solicitărilor formulate de organizaţiile de mediu, pentru protejarea albinelor.

"Când e vorba de mediu, de albine, de floră există multe adevăruri, dar şi multă exagerare, de multe ori vorbesc persoane care nu înţeleg fenomenul. Avem o producţie agricolă, cel care investeşte trebuie să scoată profit. Rolul Oficiului Fitosanitar, al Gărzii de Mediu al celor care se ocupă de substanţe toxice este să căutăm să supraveghem şi să stăpânim acest fenomen. Dacă se îmbată un şofer, nu desfiinţăm maşina, iar dacă un agricultor face o greşeală cu un pesticid nu trebuie să desfiinţăm pesticidele, ci pedepsim persoana respectivă. Agricultură performantă, cu rezultate financiare bune, în condiţiile lipsei de forţă de muncă, nu poate să fie făcută fără utilizarea pesticidelor. Într-adevăr aceasta trebuie să fie una conştientă, trebuie să avem discernământ în utilizarea pesticidelor, dar fără ele nu se poate", a conchis Marian Pogăcian.

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.  

Sursa: AGERPRES

Foto: Pixabay