-

Producţiile de grâu şi cartofi estimate, mai mari decât anul trecut

Producţiile de grâu şi cartofi din acest an vor fi mai bune decât cele de anul trecut, preconizează directorul Direcţiei Agricole Covasna, Könczei Csaba, pe baza datelor preliminare culese din teren.

Acesta a declarat că este de aşteptat ca şi preţul cartofului să fie mai bun decât anul trecut, având în vedere că ţările cu tradiţie în această cultură nu au obţinut producţii foarte bune în acest an.

"La cereale am încheiat recoltarea şi am început colectarea cartofilor. Încă nu avem datele finale, dar putem spune că vom avea producţii destul de bune la unele culturi. Nu foarte, foarte bune, dar estimăm că există o creştere de 5-6% la cereale faţă de anul trecut (...) Şi la cartofi ne aşteptăm la o producţie destul de bună, preconizăm 20-25 de tone la hectar. Preţul pentru început este destul de bun, la capăt de parcelă se vinde cu 1,20 lei kilogramul de cartofi, faţă de 1 leu anul trecut. Este al doilea an consecutiv când se întâmplă să fie un preţ aşa de bun şi asta pentru că producătorii din alte ţări cu tradiţie, cum ar fi Olanda, Polonia, Germania şi Franţa nu au avut producţii prea bune şi există cerere de cartofi pe piaţa europeană. Sper că preţul se va stabiliza undeva în jurul a 90 de bani-un leu pe kilogram, pentru că acesta este preţul real de producţie cu câştigul fermierului. La 60 de bani kilogramul abia se acoperă cheltuielile de producţie", a declarat, pentru AGERPRES, Könczei Csaba.

Potrivit acestuia, în judeţul Covasna s-au cultivat în acest an peste 40.000 de hectare cu cereale şi aproape 14.000 de hectare cu cartofi.

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.  

Sursa: AGERPRES

Foto: Pixabay