-

Subvenţii noi pentru apicultorii români

Guvernul îi susţine financiar pe apicultori, după un an dificil cu o recoltă de miere foarte redusă. Subvenţia urmează să reducă din cheltuielile pe care le au crescătorii de albine pe perioada iernii.

După un an cu multă umiditate şi secetă, crescătorii spun ca albinele nu au strâns miere suficientă nici ca să treacă peste iarna aceasta.
„Nu an nu rău, foarte rău a fost în apicultură pentru albine. Nu au mâncare nici pentru ele, nu şi-au adunat. Dacă nu le dădeam, din luna lui iulie am început /.../ pentru pregătirea pentru iernat şi continuare mâncare. Bine veniţi, că ajută, dar suficient nu e”, sunt de părere apicultorii.
Sprijinul va mai amortiza din suma de 60 de lei, necesară fiecărui stup ca să iasă din primăvară - spune un apicultor care deţine 250 de familii de albine: „Zile întregi de ploi, culesul de la salcâm a fost un dezastru, a urmat culesul de întreţinere la tei, la floarea soarelui care albinele au adunat şi pentru ele, iar familiile extraordinar de dezvoltate au adunat câteva kilograme şi pentru apicultori, dar în ansamblu a fost un an rău apicol”.
„Trebuie să îndeplinească mai multe condiţii, printre care să aibă familii de albine autorizate sau înregistrate la Direcţia Sanitar Veterinară judeţeană sau a municipiului Bucureşti. Valoarea sprijinului financiar este în valoare de 20 de lei pentru fiecare familie de albine”, spune Ştefan Receanu, directorul instituției.
Cererea şi documentele trebuie depuse la direcţiile agricole judeţene până la 31 octombrie.

RADOR

Foto: Pixabay

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.

Articole înrudite