-

În judeţul Ialomiţa, tinerii se lansează în afaceri în agricultură

În judeţul Ialomiţa, tot mai mulţi tineri se apucă de afaceri în agricultură. Ei pot beneficia de fonduri nerambursabile, care îi ajută să cumpere utilaje şi îi obligă să se extindă, iar, astfel, se dezvoltă şi sectorul serviciilor în zonele rurale.

Dezvoltarea exploataţiilor agricole şi instalarea tinerilor fermieri sunt măsurile care au înregistrat în Ialomiţa un număr dublu de cereri faţă de alocările Programului Naţional de Dezvoltare Rurală.

La nivelul GAL Naparis, Ialomiţa Vest, prevederile iniţiale au fost de 350.000 de euro, iar proiectele depuse au cuantificat un milion de euro special pentru cultivarea legumelor şi modernizarea fermelor mici de familie.

Aplicanţii au sub 40 de ani, iar sprijinul acordat este între 5.000 şi 250.000 de euro. Una dintre condiţiile finainţării este ca fermierul să-şi dezvolte exploataţia agricolă prin cumpărarea de teren şi de utilaje.

Nucleul de producători existent aprovizionează un depozit de colectare a legumelor, care alimentează marile lanţuri de magazine din Bucureşti şi a condus la înfiinţarea unei staţii de compost, investiţii realizate în vestul judeţului Ialomiţa tot din finanţări nerambursabile atât în privat, cât şi la nivelul autorităţilor publice locale.

Următorul pas este înfiinţarea unei fabrici de conserve, proiect care ar închide cercul finanţărilor de până acum, dar şi a unei cooperativei agricole, ambele fezabile pentru obţinerea în continuare de fonduri nerambursabile.

Sursa: Radio Romania Actualitati

Foto: pixabay.com

Articole înrudite