-

Pesta porcină africană se extinde în județul Argeș

Virusul pestei porcine africane este prezent în mai bine de 10 focare. Cel mai recent, și cel mai grav este focarul din comuna Slobozia, din sudul județului.

Dacă până acum focarele au fost depistate în gospodării individuale cu câţiva porci sau la mistreţi, de această dată vorbim despre o fermă.

Conform Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,  urmează să fie confirmate rezultatele probelor de laborator, dar mai mult ca sigur este vorba despre pestă porcină, motiv pentru care, conform legislaţiei (în caz de suspiciune), toţi porcii din fermă vor fi sacrificaţi.

In total, este vorba despre 20.157 de animale.

Instituția Prefecului din Argeș a informat că in conformitate cu reglementările în vigoare, furajele de la fermă vor fi distruse, iar clădirile acesteia vor fi dezinfectate.

Porcii sacrificaţi vor fi îngropaţi într-o groapă comună, cu aviz special de la Administraţia Bazinală de Apă Argeş-Vedea, pentru a nu afecta pânza freatică şi nici apele curgătoare.

În plus, au fost instituite deja filtre pentru împiedicarea transportului de animale şi de produse din carne în afara localităţii Slobozia, fiind montate în puncte cheie şi covoraşe cu dezinfectanţi pentru maşini.

Proprietarii fermei vor fi despăgubiţi pentru paguba înregistrată.

Sursa: Constantin Pasol

Foto: pixabay.com

Articole înrudite