-

Agricultura românească va crește cu jumătate de miliard de euro

Cifra de afaceri a companiilor locale care activează în sectorul agriculturii poate crește cu aproape jumătate de miliard de euro în 2019, plasând agricultura printre sectoarele strategice ale economiei românești, conform estimărilor specialiștilor KeysFin.

Cu toate acestea, rezultatele ar fi putut fi mai bune, în cazul în care condițiile meteo ar fi fost mai prielnice.

Astfel, dacă în 2018 producția agricolă a României atingea maxime istorice, înregistrând recorduri la grâu și porumb, anul acesta statisticile arată o scădere față de anul precedent, nu numai în cazul agriculturii autohtone, ci și la nivel european, ca urmare a condițiilor climatice extreme.

În topul celor mai mari companii cu profil agricol se situatează REGIA NAȚIONALĂ A PĂDURILOR ROMSILVA cu o cifră de afaceri de 2,3 miliarde lei (5,3% din total) în 2018. 

Cei mai importanți 10 jucători din agricultură au realizat afaceri însumate în valoare de 6,8 miliarde lei, concentrând 16% din totalul cifrei de afaceri a acestui sector în 2018.

Producția vegetală din România a crescut în ultimii cinci ani cu 26%, ajungând la 13,9 miliarde de euro și clasându-se astfel pe locul al 6-lea în UE, în 2018, cu aproape 6% din total.

Conform datelor Institutului Național de Statistică, în ciuda fenomenelor hidro-meteorologice periculoase, anul trecut România ocupa primul loc la porumb în rândul statelor membre ale Uniunii Europene atât în ceea ce privește suprafaţa cultivată cât şi la producţia realizată, de 18,7 milioane de tone.

Mai mult, România a raportat anul trecut cea mai mare producție de floarea soarelui din UE, de 3 milioane de tone, fiind urmată în clasament de țări precum Bulgaria, Ungaria, Franța și Spania.

De asemenea, România a înregistrat 7,3% din totalul producției de grâu la nivelul UE, adică 10,1 milioane de tone, clasându-se astfel pe locul al patrulea, după Franța, Germania și Marea Britanie.

Țara noastră a înregistrat un rezultat bun și în cazul producției de rapiță (1,6 milioane de tone), care a situat-o pe locul cinci în clasamentul european.

În cazul producției de soia boabe, România ocupă poziția a doua atât din punctul de vedere al suprafeței cultivate cât și din cel al producției, realizând 16,1% din totalul UE.

România s-a menținut pe poziția a șaptea la producția de cartofi (2,6 milioane de tone), după Germania, Franța, Polonia, Olanda, Marea Britanie și Belgia.

În ultimii ani, accelerarea procesului de migrare pentru o remunerație net superioară celei din țară și absența unor măsuri consistente pentru a-i motiva pe muncitorii din agricultură să rămână acasă au dus la un deficit major al forței de muncă în agricultură, care este acoperit cu greu de angajatori.

Astfel, forța de muncă în sectorul agricol a scăzut cu 7,4% față de 2017 și cu 2,8% comparativ cu 2014, până la 121.400 angajați.

În acest context, dar și ca urmare a deciziilor de majorare a salariului minim costul mediu pentru un angajat în agricultură a crescut în ultimii cinci ani cu 74%.

Creșterea este de 4 ori mai rapidă decât cea înregistrată la nivelul productivității muncii, evoluție ce trebuie interpretată ca un risc pe termen mediu, cu impact asupra competitivității, în opinia analiștilor KeysFin.

Un alt semnal de alarmă este dat și de faptul că peste 9.700 de companii agricole (aproape 42%) nu au avut angajați în 2018.

Potrivit datelor KeysFin, în 2018, lider în topul județelor cu cea mai mare cifră de afaceri din domeniul agriculturii a fost București (9% din total).

Companiile înregistrate în capitală au însumat 3,9 miliarde lei, urmate de Timiș (7,2%), Călărași (5,3%), Constanța (5%) și Satu Mare (4,4%).Cele cinci județe au generat împreună o cifra de afaceri de 13,3 miliarde lei, reprezentând 30,9% din cifra de afaceri locală a companiilor din sectorul agricol, în 2018.

Sursa: keysfin.com

Foto: pixabay.com

Articole înrudite