-

Producţii la porumb mai mici din cauza vremii nefavorabile

Peste 5 tone şi jumătate de porumb la hectar s-a obţinut în această toamnă în judeţul Bistriţa-Năsăud, producţia fiind afectată de condițiilor meteorologice nefavorabile.

Conform Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ), suprafaţa cultivată cu porumb a totalizat 22.160 de hectare, din care, până la această oră, s-a recoltat de pe 10.159 de hectare (46%), fiind obţinută o producţie medie de 5.511 kilograme/hectar, cu circa 100 kilograme/hectar mai puţin decât în anul precedent.

Datele DAJ Bistrița-Năsăud confirmă că s-au încheiat recoltările şi la floarea-soarelui şi soia boabe, în primă instanță fiind obţinută o producţie medie de 2 499 de kilograme/hectare de pe cele 740 de hectare cultivate, în timp ce la soia producţia a fost de 2 210 kilograme/hectar, fiind cultivate 289 de hectare.

Şi în sectorul pomicol producţiile au fost afectate de vremea nefavorabilă , căderile de grindină din mai şi iunie au fost o problemă serioasă.

Concret, producţiile medii din acest an au fost de zece tone la hectar la măr, opt tone la hectar la prun, cinci tone la hectar la păr şi două tone la hectar la cireş.

Societăţile care deţin cele mai mari trei suprafeţe de livezi de meri din judeţ, însumând peste 180 de hectare, au reuşit să obţină producţii peste medie, între 15 şi 18 tone la hectar.

În ceea ce priveşte viţa-de-vie, până în prezent au fost recoltaţi strugurii de pe 344 de hectare din totalul de 424 de hectare, fiind obţinută o producţie medie de 7,35 tone la hectar, cele mai bune rezultate aparţinând podgoriilor din zona viticolă Lechinţa.

Sursa: Viorel Grosu

Foto: pixabay.com

Articole înrudite