-

Ce soiuri de cartofi vă gândiți să cultivați? Iată o clasificare a cartofilor

Câte soiuri de cartofi cunoașteți? Pentru o productivitate mai bună este bine să știți că soiurile de cartofi sunt clasificate după trei aspecte principale - perioada de vegetaţie (grupa de maturitate), calitatea tuberculilor şi modul de utilizare.

După perioada de vegetaţie sunt:
• soiuri timpurii, cu perioada de vegetaţie de până la 90 zile
• semitimpurii, cu perioada de vegetaţie cuprinsă între 90 şi 110 zile
• semitârzii, cu perioada de vegetaţie cuprinsă între 110 şi 130 zile
• târzii, cu perioada de vegetaţie de peste 130 zile.

După calitatea tuberculilor:

• Clasa A - puţin făinoşi, folosiţi în general la salată, nu se sfărâmă la fierbere şi au consistenţă tare
• Clasa B - tuberculi puţin făinoşi, nu se sfărâmă la fierbere sau crapă puţin uneori, sunt consistenţi
• Clasa C - tuberculi făinoşi, cu o consistenţă redusă, care crapă în timpul fierberii
• Clasa D - foarte făinoşi, se sfărâmă complet în timpul fierberii şi au consistenţă redusă, sunt utilizaţi în industria amidonului.

Epoca de plantare

Perioada optimă de plantare se stabileşte astfel încât plantarea să aibă loc cât mai devreme posibil, condiţiile termice şi de umiditate a solului să permită o răsărire cât mai rapidă, iar creşterea şi dezvoltarea plantelor, respectiv formarea producţiei să se încadreze în perioade cu condiţii climatice favorabile.

Plantarea trebuie începută când temperatura solului pe adâncimea de 10-15 cm ajunge la 6-8°C.

Tuberculii neîncolţiţi se plantează până la 20 martie în zona de câmpie, până la 10-15 aprilie în zonele de deal şi până la sfârşitul aprilie , în zonele de munte.

Sursa&foto: Viorel Grosu