-

Alegeți să cumpărați produse atestate ca "produs montan"

Șase producători atestați sunt la ora actuală în județul Bistrița-Năsăud, aceștia oferind spre vânzare celor interesați fructe, siropuri, dulcețuri și mai multe tipuri de brânzeturi.

Agenția Națională a Zonei Montane a creat de curând, platforma www.produsmontan.ro dedicată producătorilor ce au reușit să obțină dreptul de utilizare a mențiunii de calitate ”produs montan”.

Mențiunea de calitate „produs montan” are recunoaștere la nivel european și vine atât în sprijinul producătorilor, pentru a-i ajuta să comunice pe piață caracteristicile și proprietățile care oferă valoare adăugată propriilor produse agricole, cât și în sprijinul consumatorilor, pentru a le facilita identificarea produselor de calitate.

Cumpărătorul trebuie să aibă siguranța că atunci când achizitioneaza un produs cu logo-ul de “produs montan”, acesta este într-adevăr un produs făcut la munte, din materie primă din zona montană.

Un produs montan va fi privit de către cumpărător ca un produs de calitate superioară, cu o origine recunoscută, obținut dintr-o zonă cu un grad redus de poluare.

De altfel, toți producătorii pot fi găsiți și prin intermediul unei aplicații mobile.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin AFIR, a mai creat o platformă, sub forma unei aplicații denumită ”Catalogul Produselor Alimentare Certificate”, care vă îndrumă direct la producătorii autentici din România, fie că sunt montani, tradiționali sau certificați pe o altă schemă de calitate.

Prin intermediul acestei aplicații, aveți acces la toate produsele din România atestate printr-o schemă de calitate, vizualizare pe harta GPS a tuturor producătorilor de produse alimentare atestate cu posibilitate de accesare și contact direct din aplicație, căutare în listă de atestate a producatorilor după diverse criterii, filtrare produse într-un anumit județ sau pe o anumită rază, în funcție de tipul atestatului și categoria de produs, precum și posibilitatea de citire QR Code de pe orice etichetă pentru aflare detalii despre produse. Iată lista celor șase producători din Bistrița - Năsăud:

1. Asociația Afi ProFamilia din Bistrița Bârgăului cu produsele atestate: dulcețuri, siropuri și Povila de Bârgău.

2.Grindama FructMontan din Piatra Fântânele, produse atestate: fructe de pădure, dulcețuri și siropuri.

3. Oprea Marina din Feldru, produse atestate: Caș si Brânză frământată de vacă

4. Cooperativa Agricolă din Sângeorz Băi, produse atestate: Cașcaval, Telemea, Smântână, Urdă, Caș din lapte de vacă si Brânză frământată

5. Kadar Mihaela din Vița , produse atestate: Caș de oaie si Urdă de oaie.

6. Ana Maria AllStar din Dorolea, produse atestate: Afine.

Sursa&foto: Viorel Grosu

Articole înrudite

  • Peste 100 milioane de lei, pentru modernizarea sistemelor centralizate de încălzire

    Ministrul lucrărilor publice, Ion Ştefan, a aprobat ordinul privind repartizarea sumei de 112,5 milioane lei pentru cofinanţarea lucrărilor de investiţii în modernizarea, reabilitarea şi retehnologizarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică din 9 localități.

  • Metodologia-cadru de organizare a examenului național de definitivare în învățământ

    În contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea COVID-19, Ministerul Educației și Cercetării a adoptat următoarele modificări și completări ale Metodologiei-cadru de organizare și desfășurare a examenului de definitivat:

  • A apărut calendarul susținerii examenului de Bacalaureat

    S - a aprobat noul calendar de organizare și desfășurare a examenului național de Bacalaureat. Astfel , înscrierile la Bacalaureat încep în 3 iunie, din 22 iunie au loc examenele scrise, iar în 30 iunie este programată afişarea rezultatelor.

    Se consideră centru de examen , unitatea de învățământ la care s-au înscris cel puțin 30 de candidați proveniți din seria curentă și/sau din seriile anterioare. Condițiile care trebuie îndeplinite pentru a fi centru de examen sunt următoarele:

    organizarea sălilor de examen să se realizeze, astfel încât în fiecare sală, candidații să fie repartizați la o distanță de minimum 2 metri unul față de celălalt stânga/dreapta – față/spate;sălile de examen și sălile în care își desfășoară activitatea comisia din centrul respectiv se află, de regulă, în aceeași clădire;sălile dețin sisteme de supraveghere audio-video.

    20200525 123433

    Până la data de 8 iunie, Comisia județeană de bacalaureat va nominaliza centrele de examen dintre unitățile de învățământ care îndeplinesc condițiile enumerate mai sus și centrele zonale de evaluare, precum și unitățile de învățământ arondate acestora. Centrele zonale de evaluare se organizează pentru minimum 500 de candidați și maximum 1.000 de candidați.

    Elevii care se află în izolare sau cei confirmați pozitiv cu noul coronavirus, dar și cei care au diferite afecțiuni cronice sau cei care prezintă un risc crescut de infecție de a dezvolta complicații asociate infecției Sars-CoV-2 vor susține probele pentru examenul național de Bacalaureat conform unei proceduri speciale, elaborate de către Ministerul Educației și Ministerul Sănătății.

    Echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale se vor realiza în perioada 11-17 iunie, conform unei metodologii realizate de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație și aprobate prin ordin de ministru.

    Pentru examenul național de Bacalaureat, supravegherea probelor scrise va fi asigurată, pentru fiecare sală de examen, de minimum un profesor asistent. Comisiile județene de bacalaureat, comisiile de bacalaureat din centrele de examen, comisiile de bacalaureat din centrele zonale de evaluare, comisia județeană de contestații au obligația aplicării întocmai a tuturor procedurilor referitoare la asigurarea securității igienico-sanitare a elevilor și a întregului personal implicat în desfășurarea examenului național de Bacalaureat.

    Sursa: Viorel Grosu

    Foto: pixabay

  • Calitatea apei pentru scăldat. În ce parametri trebuie să se afle

    Nu mai e mult până când căldura de afară şi implicit încălzirea apelor de suprafaţă, ne vor "îmbia" să tragem o fugă până la "o scaldă".

  • Măsuri contra mierii falsificate

    În data de 20 mai, când sărbătorim "Ziua mondială a albinelor", a fost adoptat în Plenul Camerei Deputaților proiectul de lege 221/2017, care modifică și completează Legea Apiculturii nr. 383/2013.