-

Tinerii legumicultori din Checea încearcă să pună bazele unui nou brand local

Un nou brand legumicol ar putea să fie consacrat, în viitor, la Checea. Câţiva tineri fermieri încearcă să pună în valoare potenţialul legumicol al zonei.

Conştienţi de startul pierdut în competiţia cu fermierii profilaţi pe cultura mare, tinerii maximizează cu succes profitul, mizând pe legume.

Gabriel Doboşan a reuşit să facă din cultura de dovlecel constantă de venit.

"Contează foarte mult piaţa de desfacere şi atât timp cât ai piaţă de desfacere este şi cât de cât profit şi merge bine treaba. Am făcut un contract începând de anul trecut şi aşa ne-am diversificat culturile în aşa fel încât să putem să producem o anumită cantitate pe zi până toamna târziu.

Am început cu un hectar pe an, anul trecut am făcut cultura a doua şi am văzut că e mai rentabilă cultura a doua, era şi preţul mai mare, iar anul acesta am pus trei hectare. Faţă de cultura mare, câştigi mai bine la legume. Aş vrea să merg numai pe legume.

Am doar cinci hectare de pământ şi aş vrea să merg numai pe legume", spune Gabriel Doboşan.

Marius Chiş a lucrat nouă ani numt în Italia, unde a acumulat experienţă şi bani. Chemarea pământului a fost mai puternică, aşa că s-a întors acasă şi a investit în legume ceea ce a câştigat în Italia.

Roşii de câmp pentru procesare, dar şi în solar, cartofi, ardei, varză sau castrateţi, legume care acum se vând bine.

"Producţia o vând local, la magazinul din sat, Timişoara, Jimbolia, magazine şi livrări la domiciliu. Profit există. În mare parte lucrez cu familia. Am tot felul de motofreze, freză mică, mare, sapă unde e nevoie.

Ne dorim să avem nişte depozite, nişte fabrici de procesare, să putem să ne extindem mult mai mult pe legume. Patru hectare şi jumătate, cinci, cât lucrez pe legume zic că pot să îmi întreţin foarte bine familia", spune Marius Chiş.

Primarul comunei Checea, Daniel Florin Florea, la rândul său pasionat crescător de ovine, consideră că două sunt direcţiile pe care ar trebuie să se acţioneze în viitor: constituirea unei cooperative, dar şi crearea unei capacităţi de procesare.

"De ceva timp am pornit de promovare, am fost la aproape toţi şi sper să ajung la toată lumea acasă să îi promovez şi să îşi vândă ce produc ei. Să ştie lumea de peste tot că pot cumpăra de aici şi chiar mi se pare un lucru foarte important dacă avem aici un teren foarte bun să profităm de el, că asta facem.

Urmează să ne reorganizăm PUG-ul, urmează să ne facem o zonă industrială şi încercăm prin diferite forme, prin cooperative, prin organizare, o procesare, un depozit pentru noi. Ar veni şi vecinii. Dacă noi promovăm şi avem succes, cu siguranţă vor veni şi ei, dar trebuie început", consideră Daniel Florin Florea.

Sursa: rador

Foto: pixabay

Articole înrudite