-

Proteină produsă prin electricitate, folosită pentru reducerea foametei la nivel mondial

O echipă de oameni de ştiinţă din cadrul Centrului de Cercetări Tehnice (VTT) şi de la Universitatea Tehnologică Lappeenranta (LUT) din Finlanda a găsit o metodă de a produce o moleculă de proteină cu ajutorul electricităţii şi a dioxidului de carbon. Proteina poate fi obţinută „oriunde este disponibilă energie regenerabilă”, menţionează VTT într-un comunicat, centrul de cercetări neoferind însă detalii cu privire la procesul de producţie.

„Spre deosebire de agricultura tradiţională, metoda de producţie aflată în curs de dezvoltare nu necesită o locaţie care să ofere condiţii pentru agricultură, precum temperatura corespunzătoare, umiditate sau un anumit tip de sol”, a declarat Jero Ahola, profesor la LUT.

Conform lui Juha-Pekka Pitkänen, cercetător principal la VTT, o proteină produsă prin această metodă poate fi dezvoltată ulterior pentru a fi obţinute alimente sau furaje.

„Pe termen lung, proteina creată cu electricitate va putea fi utilizată atât pentru gătit cât şi ca produs de sine stătător. Mixtura este foarte nutritivă, cu peste 50% proteină şi 25% carbohidraţi. Restul este reprezentat de grăsimi şi acizi nucleici. Consistenţa produsului final poate fi modificată prin schimbarea organismelor utilizate în producţie”, a explicat Pitkänen în prezentarea publicată pe site-ul LUT, intitulată „Proteină produsă prin electricitate pentru reducerea foametei la nivel mondial'”

Oamenii de ştiinţă estimează că noua metodă de obţinere de alimente din electricitate va fi de aproape zece ori mai eficientă în comparaţie cu fotosinteza şi astfel va avea un impact minim asupra mediului înconjurător.

Însă, în acest moment este nevoie de circa două săptămâni pentru a produce un gram de proteină în laborator, iar cercetătorii au subliniat că procesul are nevoie de îmbunătăţiri.

„Ideea este de a dezvolta conceptul într-un produs realizat în masă, la un preţ care va scădea pe măsură ce tehnologia va deveni din ce în ce mai comună”, a declarat Ahola.

Studiul face parte dintr-un amplu proiect de cercetare intitulat „Neo-Carbon Energy” prin care se doreşte dezvoltarea unui sistem energetic în totalitate regenerabil şi fără emisii, a menţionat VTT.

Sursa: AGERPRES

Articole înrudite

  • Lâna de oaie – material ideal pentru construcții!

    Lâna de oaie și-a pierdut interesul pe piața românească. De foarte multă vreme oierii se plâng că lâna nu mai poate fi valorificată, că nu mai are căutare în industria textilă.

  • 5 efecte negative ale utilizării de îngrășăminte

    Ce se întâmplă atunci când fermierul ajunge în mijlocul naturii şi împrăştie îngrăşământ pe terenurile şi livezile sale? Ademenit de creşterea rapidă despre care a auzit, el aplică îngrăşăminte pomilor şi plantelor sale, fără a se gândi la influenţa acestora asupra ordinii naturale. Un îngrăşământ accelerează uşor creşterea culturilor, este lăudat din greu şi recomandat în lumea largă ca fiind eficace. Este subliniată doar eficienţa îngrăşământului şi nu se spune aproape nimic despre efectele sale negative.

  • Coreea de Nord, în pericol să se confrunte cu foametea, după seceta prelungită

    Coreea de Nord a fost lovită de cea mai gravă secetă din 2001, care a afectat sever producţia de legume şi de cereale, informează un raport al ONU. Precipitaţiile mult sub medie au făcut ca recoltele din iunie de grâu, orz şi cartofi să fie diminuate cu 30%, potrivit Organizaţiei ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO). Recoltele sunt o sursă importantă de alimentaţie în perioada mai-septembrie, iar din acest motiv în următoarele trei luni vor fi necesare importuri de alimente, a precizat FAO.

  • Credite bancare pentru fermieri, în cuantum de 80% din valoarea subvențiilor ce vor fi încasate de la APIA

    Fermierii eligibili pentru subvenţii APIA au o nouă șansă să își constituie un capital de lucru de până la 80% din suma ce urmează a fi încasată. Banca Comercială Română (BCR) a încheiat noile convenţii tripartite cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) şi fondurile de garantare, în scopul finanţării capitalului de lucru pentru desfăşurarea activităţilor curente de către beneficiarii schemelor de sprijin în sectorul agricol, în campania din acest an.

  • Seceta „ucide” culturile agricole, în Italia. Se estimează pierderi de 2 miliarde de euro

    Seceta nu e doar problema unei țări, ci a întregii Europe. Pe fondul uneia dintre cele mai severe secete din ultimele decenii din Italia, jumătate de ţară (10 regiuni din 20) cere statului italian să declare instaurarea stării de calamitate naturală, în condiţiile în care pagube considerabile sunt înregistrate în rândul culturilor agricole.