Ascultă Radio Antena Satelor Live

Biotehnologia modernă și hrana generațiilor de mâine

Va fi o mare provocare globala sa hranim populatia lumii, aflata in crestere, fara a distruge mediul inconjurator. Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura a ONU, FAO, estimeaza ca productia de hrana la nivel mondial ar trebui sa creasca cu 70% pana in 2050.

18 Martie 2015, 11:07

Nu avem nevoie doar de calorii. Avem nevoie de calorii nutritive, care reduc riscul aparitiei bolilor, afectiunilor cronice precum bolile cardiovasculare si diabetul, ce afecteaza calitatea vietii si impovareaza sistemele de sanatate la nivel mondial.

Sporul de 70% trebuie atins in conditiile mai multor constrangeri pe termen lung. In primul rand, terenurile agricole cultivabile vor deveni din ce in ce mai limitate, din cauza cresterii demografice si schimbarilor climatice in urmatorii 35 de ani.

In al doilea rand, cererea de proteina animala, ascendenta in cazul tarilor in curs de dezvoltare, va pune o presiune in plus asupra resurselor alimentare primare. Un kilogram de proteina implica un consum de 10 kilograme de furaje sau proteine microbiene si 15 000 de litri de apa. Iar aceasta presiune nu o vor resimti doar animalele din ferme.

In al treilea rand, nutrientii esentiali cum ar fi azotul, fosforul si apa dulce vor deveni din ce in ce mai rare si costisitoare. Aceasta restrictie va avea un impact sever asupra capacitatii mondiale de a atinge randamente mari ale culturilor prin practicile agronomice actuale. Se estimeaza ca efectele combinate ale schimbarilor climatice, degradarea solului, pierderile suprafetelor agricole, deficitul de apa, precum si infestarea speciilor, pot provoca scaderea randamentelor culturilor cu 5 pana la 25% pana in anul 2050. Aceste lucruri vor avea ca efect volatilitatea preturilor si cresterea costurilor cu 40% pentru produsele alimentare in urmatorul deceniu.

Biotehnologia moderna poate juca un rol important in satisfacerea viitoarelor cerinte alimentare intr-o maniera durabila. Biotehnologia poate creste randamentele recoltelor, contribui la dezvoltarea unor noi plante si face posibila extinderea culturilor agricole pe terenuri marginale, acolo unde exista rezerve mai scazute de apa dulce. Tehnologia nu numai ca poate imbunatati calitatea nutritiva a alimentelor de baza, dar poate stopa introducerea de noi terenuri in circuitul agricol prin defrisarea padurilor.

Citeşte continuarea pe PAGINA DE AGRICULTURA

Protestele agricultorilor polonezi au degenerat în violenţe la Varşovia şi cresc presiunea asupra premierului Tusk
Agricultura in lume 06 Martie 2024, 20:38

Protestele agricultorilor polonezi au degenerat în violenţe la Varşovia şi cresc presiunea asupra premierului Tusk

Mii de agricultori polonezi au ieşit miercuri din nou în stradă în capitala Varşovia la un protest care a degenerat în...

Protestele agricultorilor polonezi au degenerat în violenţe la Varşovia şi cresc presiunea asupra premierului Tusk
România, în topul celor mai mari producători de ovine din UE. Producţia animalieră este aşteptată să scadă
Agricultura in lume 06 Martie 2024, 13:12

România, în topul celor mai mari producători de ovine din UE. Producţia animalieră este aşteptată să scadă

Uniunea Europeană (UE) este implicată într-o varietate de activități în domeniul producției animaliere.

România, în topul celor mai mari producători de ovine din UE. Producţia animalieră este aşteptată să scadă
Îmbunătățirea producției de cacao și cafea, prin inovații și parteneriate
Agricultura in lume 05 Martie 2024, 18:53

Îmbunătățirea producției de cacao și cafea, prin inovații și parteneriate

Milioane de mici fermieri din întreaga lume depind de cacao și cafea pentru a-și asigura existența. Cu toate acestea, ei se...

Îmbunătățirea producției de cacao și cafea, prin inovații și parteneriate
Un studiu constată că acțiunile de adaptare la schimbările climatice la nivel mondial sunt prea puțin coordonate
Agricultura in lume 04 Martie 2024, 18:49

Un studiu constată că acțiunile de adaptare la schimbările climatice la nivel mondial sunt prea puțin coordonate

Persoanele și gospodăriile afectate au suportat principala povară a adaptării la consecințele schimbărilor climatice. O nouă...

Un studiu constată că acțiunile de adaptare la schimbările climatice la nivel mondial sunt prea puțin coordonate
Serviciile de informații climatice: de la vremea de mâine la recolta de anul viitor
Agricultura in lume 03 Martie 2024, 18:41

Serviciile de informații climatice: de la vremea de mâine la recolta de anul viitor

Vremea extremă și variabilitatea climei de la an la an înseamnă că previziunile climatice precise și accesibile sunt...

Serviciile de informații climatice: de la vremea de mâine la recolta de anul viitor
Ce este agroecologia?
Agricultura in lume 02 Martie 2024, 18:31

Ce este agroecologia?

Agroecologia este un cadru de transformare a agriculturii și a sistemului alimentar care aduce beneficii oamenilor și naturii.

Ce este agroecologia?
Oamenii de știință îmbunătățesc culoarea și textura „cărnii de cultură”
Agricultura in lume 29 Februarie 2024, 17:24

Oamenii de știință îmbunătățesc culoarea și textura „cărnii de cultură”

„Carnea cultivată” ar putea reduce resursele necesare pentru producția de carne, cu o amprentă ecologică mai mică decât în...

Oamenii de știință îmbunătățesc culoarea și textura „cărnii de cultură”
Satisfacerea nevoilor de carne ale viitorului
Agricultura in lume 28 Februarie 2024, 17:27

Satisfacerea nevoilor de carne ale viitorului

Cercetătorii au reușit să cultive în laborator carne sub formă de plăci de mușchi bovină contractilă la scară milimetrică.

Satisfacerea nevoilor de carne ale viitorului