-

Reprezentanţii ASAS s-au întâlnit cu comisarul european pentru agricultură Phil HOGAN

În luna septembrie, delegaţia Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice ”Gheorghe Ionescu-Şişeşti”, formată din prof. Valeriu TABĂRĂ, vicepreşedinte ASAS şi prof. Ioan JELEV, şeful serviciului de relaţii internaţionale al ASAS, a efectuat o vizită la Bruxelles în vederea participării la întâlnirea cu Comisarul European pentru agricultură şi dezvoltare rurală Phil HOGAN, la sediul Comisiei Europene – Berlaymont. De asemenea, aceştia au participat la reuniunea pregătitoare organizată de Uniunea Academiilor Europene pentru Ştiinţă Aplicată în Agricultură, Alimentaţie şi Natură (UEAA), la sediul reprezentanţei regiunii Toscana din Bruxelles (”Liaison Office of the Toscane”).

Deplasarea a avut loc în contextul în care conducerea UEAA a decis organizarea unei consultări a ţărilor membre pe tema viziunilor acestora privind viitorul Politicii Agricole Comune (PAC). În acest scop au fost solicitate de la academiile europene pentru ştiinţe agricole propuneri şi puncte de vedere referitoare la viitorul PAC. Au fost prezenţi la această dezbatere reprezentanţi ai academiilor de ştiinţe agricole din: Republica Cehă, Franţa, Italia, Lituania, România, Spania, Suedia, Ucraina, Marea Britanie precum şi observatori din Italia.

Iată care au fost cele mai importante aspecte prezentate de delegaţia română:

• Păstrarea ponderii de finanţare din bugetul UE la nivelul perioadei 2014 – 2020.
• O politică agricolă cu doi sau chiar trei piloni, ar trebui să pună în evidenţă mai pregnant sistemul de instrumente financiare.
• Deschiderea PAC într-o mai mare măsură către realităţile şi specificităţile naţionale.
• Dezvoltarea unor măsuri şi obiective care să aibă în vedere diversitatea sistemelor de agricultură şi a unor produse cu grad mare de specificitate.
• Mobilitate mai mare a resurselor financiare în cadrul primilor doi piloni ai PAC.
• Dezvoltarea unor măsuri bine individualizate în PAC privind conservarea resurselor naturale: apă, sol, biodiversitate, resurse genetice (toate acestea se constituie ca elemente de patrimoniu naţional şi european).

Citeste continuarea pe agroinfo.ro