-

Produsele fermelor mici şi mijlocii din Ungaria ajung cu greu pe piaţă

Lipsa unei legislații adecvate, în Ungaria, face ca produselor fermelor mici și mijlocii din această țară să își afle cu greu loc pe piața de desfacere, susțin specialiștii maghiari din agricultură.

În perioada următoare trebuie elaborate legile integrării şi cea a cooperaţiilor, a declarat la sfârşitul acestei săptămâni, la Nagykanizsa, preşedintele Asociaţiei Micilor Fermieri din Ungaria, Béla Turi-Kovács. Acesta a subliniat, la forumul intitulat "Viitorul vremurilor maghiare", că în lipsa acestei legi fermelor mici şi mijlocii "le va fi foarte greu să se menţină, să intre pe piaţă, să obţină un preţ corespunzător şi să îşi asigure tehnologiile adecvate pentru agricultură".

Colaborarea între fermieri este inevitabilă, iar în acest sens există un consens. "Asocierea nu înseamnă colhoz", iar Danemarca şi Olanda pot fi exemple, a mai spus Béla Turi-Kovács. Politicianul s-a referit şi la legea "Stop Soros" care - în opinia sa - "nu este îndreptată împotriva nici unui ONG al cărei scop poate fi armonizat cu prevederile Constituţiei Ungariei, cu legile juridice şi cu acele obiective care sunt realizate pentru apărarea suveranităţii ţării". Secretarul de stat pentru forţa de muncă în Ministerul ungar al Economiei, Péter Cseresznyés, a pledat, de asemenea, pentru solidaritate şi cooperare. În opinia sa numai astfel pot fi obţinute rezultate bune şi în agricultură. Preşedintele filialei Uniunii Fermierilor Maghiari (MAGOSZ) din judeţul Zala a afirmat că agricultorii trebuie să constiuie asociaţii cooperatiste în mod voluntar, iar viitorul lor constă în această cooperare. În judeţul Zala acest lucru este deosebit de adevărat, deoarece produsele gospodăriile familiale vor putea ajunge pe piaţă numai dacă fermierii se unesc.