-

Regiunea viticolă Bordeaux a fost afectată de furtună

O furtună violentă cu grindină s-a abătut, sâmbătă, asupra regiunii viticole Bordeaux, din sud-vestul Franţei.

Au fost provocate pagube însemnate mai multor sute de podgorii şi au fost distruse mii de hectare de vie, au spus producătorii luni, potrivit Reuters.
Pagubele vin la doar un an după ce regiunea Bordeaux a fost afectată de una dintre cele mai slabe recolte din istorie, înregistrând, din cauza îngheţului, o scădere anuală de 39%. Grindina a lovit mai întâi sudul zonei sâmbătă la prânz, afectând regiunea Pessac-Leognan şi sudul regiunii Medoc, unde se găsesc unele dintre cele mai faimoase castele, a declarat liderul uniunii producătorilor din Bordeaux (CIVB), Bernard Farges. Fenomenul a afectat apoi podgoriile din Cotes de Bourg şi Cotes de Blaye, de pe malul drept al râului Gironde, şi, mai la est, regiunile Gensac şi Pessac-sur-Dordogne.
Podgoria Cognac a fost de asemenea lovită de grindină. Oficialii au menţionat că au fost afectate 10.000 de hectare din totalul de 70.000 de hectare. Acestea au fost afectate şi de îngheţ anul trecut.

„Datele, care vor fi anunţate, arată că au fost afectaţi între 500 şi 1.000 de producători de vin, iar suprafaţa distrusă este de 1.000 de hectare în Medoc, între 4.000 şi 5.000 în Cote de Blaye şi Cote de Bourg şi circa 1.000 de hectare în apropiere de Gensac'', a declarat Farges pentru Reuters. Potrivit acestuia, unii producători au pierdut toată recolta.
Există 112.000 de hectare de podgorii în regiunea Bordeaux, cea de-a doua regiune viticolă ca mărime în Franţa, după Languedoc Roussillon. Anul trecut, producţia totală a Franţei a scăzut la un minim record din cauza condiţiilor meteo nefavorabile care au inclus îngheţ de primăvară, secetă şi furtuni abătute asupra celei mai mari părţi a regiunilor viticole printre care Bordeaux şi Champagne.
Preţurile vinurilor de Bordeaux au crescut cu 16 procente în primele şase luni ale sezonului 2017-2018, potrivit datelor comunicate în martie de Ministerul Agriculturii.
Sursa: Agerpres
Sursa foto: Adevărul

 

Articole înrudite