-

Porumbul congelat din Ungaria, sursa probabilă a contaminării cu bacteria care afectează Europa

Porumbul congelat şi posibil alte legume congelate sunt sursa probabilă a contaminării cu bacteria Listeria Monocytogenes care afectează Austria, Danemarca, Finlanda, Suedia şi Marea Britanie.


Experţii vor folosi secvenţierea completă a genomului pentru a identifica sursa alimentară, care iniţial s-a crezut că este limitată la porumbul congelat. Până în data de 8 iunie 2018 au fost raportate 47 de cazuri, inclusiv nouă decese, informează EFSA. Aceleaşi tulpini de Listeria Monocytogenes au fost detectate în legumele congelate produse de aceeaşi companie din Ungaria în 2016, 2017 şi 2018, ceea ce sugerează că tulpinile au persistat în fabrica de procesare în pofida procedurilor de curăţare şi dezinfecţie efectuate.


Informaţiile disponibile confirmă contaminarea de la fabrica din Ungaria. Totuşi, sunt necesare investigaţii amănunţite pentru a identifica punctele exacte ale contaminării la fabrica din Ungaria, precizează Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară.
În 29 iunie 2018, Oficiul pentru siguranţa alimentară din Ungaria a interzis comercializarea tuturor legumelor congelate şi a produselor congelate mixte produse de fabrica afectată în perioada august 2016 - iunie 2018, solicitând retragerea lor imediată şi aducerea produselor în fabrică, pentru a se reduce riscul infectării.


Pentru reducerea riscului infecţiei, consumatorii trebuie să gătească complet legumele congelate, chiar dacă acestea sunt consumate în mod obişnuit fără a fi gătite (de exemplu în salate sau smoothies). Aceste sfaturi se aplică în special consumatorilor cu cel mai ridicat risc de a contracta listerioaza, cum ar fi vârstnicii, femeile însărcinate, nou-născuţii şi adulţii care au un sistem imunitar slăbit, avertizează Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară.

Agerpres

Articole înrudite

  • Stop infecțiilor! Cum ne spălăm corect pe mâini

    Curățarea mâinilor regulată este una dintre cele mai eficiente căi de a ține bacteriile la distanță, care pot ajunge cu ușurință în orgasm prin cavitatea bucală sau căile respiratorii şi ne pot afecta sănătatea şi calitatea vieţii.

  • Refolosirea unei sticle de apă nu este deloc o idee bună. Află motivul surprinzător

    Corpul uman este compus în proporţie de peste 60% din apă. Prin urmare, consumul de apă zilnic și regulat este important. La serviciu, acasă, la sala de sport, la plimbare, băutul apei ar trebui să fie un gest repetat în timpul zilei. Un adult obișnuit, cu o masă corporală normală, ar trebui să bea șase până la opt ceşti de apă în fiecare zi, adică 1,5 până la 2 litri, și cel puțin doi litri dacă el nu consumă prea multe legume.