-

Germania vrea să relaxeze regulile privind vânătoarea de lupi

Ministrul german al Agriculturii, Julia Kloecker, vrea să relaxeze restricţiile cu privire la vânătoarea de lupi, în ideea de a reduce populaţia de prădători care ameninţă turmele de oi şi capre.

Lupii aproape au dispărut din Germania în urmă cu un secol, după ce mulţi dintre ei au fost vânaţi. Între timp însă, populaţia s-a refăcut, astfel că peste 600 de exemplare trăiesc în zona de nord a ţării, de la graniţa cu Polonia şi Cehia şi până la frontiera cu Olanda.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, lupii au ucis peste 1.000 de animale domestice în 2016. Fermierii susţin că turmele lor sunt devastate, iar vânătorii se plâng că lupii le mănâncă animalele sălbatice pe care ar vrea să le vâneze. Însă organizaţiile pentru protecţia animalelor şi a biodiversităţii susţin că lupii se bucură de un statut animal protejat.

Potrivit unui comunicat publicat pe pagina de Internet a Ministerului Agriculturii, populaţia de lupi din Germania ar urma să crească cu 30% pe an. "Acest succes excelent în materie de protejare a unei specii este o provocare pentru cei care au animale ierbivore", susţine Ministerul Agriculturii.

Luna trecută, Julia Kloecker i-a scris o scrisoare colegei sale de la Mediu, Svenja Schulze, în care îi cere să facă împreună lobby pentru o modificare a regulilor şi a permite vânatul unui număr mai mare de lupi, în ideea de a ţine sub control populaţia de prădători.

Managementul populaţiei de lupi este însă un subiect spinos din punct de vedere politic în Germania în condiţiile în care chiar şi în acordul de coaliţie, semnat anul trecut de conservatorii cancelarului Angela Merkel şi social democraţi, există o clauză care prevede nevoia de se elabora o strategie cu privire la populaţia de lupi.

În prezent, fermierii germani pot obţine despăgubiri pentru animalele domestice care cad victimă lupilor precum şi subvenţii pentru construcţia de garduri electrificate.

Sursa: AGERPRES