-

Comisia Europeană a hotărât să ridice plafonul permis ajutoarelor de stat pentru fermieri

Comisia Europeană a hotărât să ridice plafonul permis ajutoarelor de stat pentru fermieri, aşa-numitele ajutoare de minimis, de la 15.000 la 20.000 de euro.

Decizia se va aplica din 14 martie, cu două luni înaintea alegerilor europarlamentare.

Decizia executivului comunitar de a majora cuantumul ajutoarelor va permite ţărilor membre ale Uniunii Europene să îi ajute pe fermieri, fără a denatura piaţa, reducând totodată sarcina administrativă care revine autorităţilor naţionale.

Cuantumul maxim al ajutoarelor, care poate fi distribuit pe fermă, pe o perioadă de trei ani, va creşte de la 15.000 la 20.000 de euro, fiecare ţară având un plafon maxim pe care nu îl poate depăşi.

Acesta va fi stabilit la 1,25% din producţia agricolă anuală a ţării pe aceeaşi perioadă de trei ani, ceea ce reprezintă o majorare a plafonului naţional cu 15%.

Dacă o ţară nu cheltuieşte mai mult de 50% din pachetul naţional total destinat ajutoarelor pentru un anumit sector agricol, aceasta poate majora şi mai mult ajutoarele pe fermă, până la 25.000.

Ajutoarele de minimis sunt utilizate de regulă de statele membre, atunci când acestea trebuie să acţioneze rapid, fără să instituie o schemă în conformitate cu normele privind ajutoarele de stat, în special în perioade de criză.

De asemenea, aceste ajutoare sunt utilizate, de obicei, pentru scopuri foarte specifice, de exemplu pentru a contribui la prevenirea sau eradicarea bolilor animalelor, încă de la apariţia primului focar sau pentru a compensa fermierii pentru daunele cauzate de animale care nu sunt protejate în temeiul legislaţiei europene sau al legislaţiei naţionale, cum ar fi porcii mistreţi.

Sursa: rador.ro

Sursa foto: pixabay.com

Articole înrudite