-

Ministru bulgar: "Pesta porcină africană este o boală extrem de acută"

"Pesta porcină africană este o boală cu consecinţe economice grave. Facem un apel pentru aplicarea strictă a măsurilor de prevenire", a declarat ministrul agriculturii din Bulgaria, Desislava Taneva.

Declaraţia vine în urma descoperirii în regiunea Pleven de noi focare ale bolii.

Taneva a adăugat că, având în vedere situaţia epidemică a pestei porcine africane, guvernul a alocat 3,7 milioane de leva (circa 1,85 milioane de euro) pentru finanţarea măsurilor de combatere a bolii.

"Virusul a fost depistat foarte devreme, înainte de apariţia semnelor clinice, ceea ce înseamnă că infecţia s-a produs într-o perioadă foarte scurtă de timp înainte de a fi detectată. Pesta porcină africană a fost semnalată pentru prima dată pe teritoriul Bulgariei în aprilie 2018.

Momentul de vârf al acestei boli este sezonul primăvară-vară. Nu a fost descoperit niciun tratament, niciun vaccin, iar singura posibilitate de limitare şi excludere a bolii de pe teritoriul nostru o reprezintă măsurile preventive şi eutanasierea animalelor bolnave.

În afară de aceasta, campania de informare continuă în fiecare gospodărie din nordul Bulgariei, în special în municipalităţile dunărene, unde există cel mai mare risc.

Fiecare persoană care a trecut printr-o zonă infectată este un purtător potenţial al virusului şi insist asupra aplicării stricte a măsurilor de prevenire", a mai spus ministrul Taneva.

Sursa: rador

Foto: Constantin Pasol

Citește mai mult despre stil de viață, sfatul medicului și idei practice.

Articole înrudite