-

Mii de hectare de culturi ar putea fi afectate după ce UE a interzis o serie de pesticide

În Uniunea Europeană este interzisă folosirea neonicotinoidelor, substanţe pesticide care protejează seminţele de atacul dăunătorilor.

Măsura a fost luată pentru protejarea unor insecte, în special a albinelor, însă în acest moment la multe culturi nu există substanţe de combatere cu un efect asemănător.

Directorul Oficiului Fitosanitar Mureş, Marian Pogăcian, a precizat că se vor face demersuri pentru ca România să primească o nouă derogare pentru folosirea acestor substanţe.

Avem viermii sârmă sau răţişoara porumbului sau puricii la rapiţă, dăunători care fac pagube deosebite, pot compromite cultura şi atunci noi insistăm la Bruxelles, cu organizaţiile fermierilor, cu ajutorul Ministerului Agriculturii, să mai obţinem derogări pentru a utiliza aceste produse pentru că efectiv, tehnic, nu avem variantă.

Ce există acum acţionează mai mult ca repelenţi, deci nu se apropie de sămânţă dar, după ce dispare acest efectul repelent, atacă planta, iar pagubele sunt deosebite.

Marian Pogăcian a arătat că în judeţul Mureş cele mai expuse sunt culturile de floarea soarelui, porumb şi sfeclă.

Am avut derogare pentru rapiţă, în anul acesta nu mai avem, la rapiţă există o variantă, este un produs care este într-adevăr mai scump, dar este o variantă tehnică viabilă. Nu ştiu ce o să facem la primăvară cu sfecla, floarea soarelui şi porumbul, în special. Noi avem, din 220.000 de hectare, porumb aproximativ 80-90.000 de hectare.

Eu spun că avem prea mult porumb dar fermierii, dacă obţin rezultate financiare bune şi profit din această cultură, aceasta o cultivă. Deci sunt probleme cu dăunătorii de sol, în primul rând.

Anul trecut, România a primit derogare pentru utilizarea acestor substanţe, iar în judeţul Mureş acestea au fost utilizate pe o suprafaţă de peste 900 de hectare de rapiţă.

Sursa: rador

Foto: pixabay.com

Articole înrudite