-

Ungaria este considerată una din cele mai mari producătoare de miere din UE

Publicaţia intitulată "În alianţă pentru mierea ungară" sintetizează rezultatele obţinute de sectorul apicol în colaborare cu Ministerul Agriculturii.

Alianţa, încheiată între apicultorii ungari şi Guvernul de la Budapesta, a condus la rezultate nu numai în Ungaria, dar şi la nivelul Uniunii Europene, a declarat televiziunii publice ungare M1 ministrul agriculturii.

István Nagy a subliniat că este vorba despre o alianţă complexă, al cărei scop este, printre altele, finanţarea polenizării în valoare de aproximativ 600 de milioane de forinţi, precum şi creşterea resurselor alocate pentru susţinerea programului naţional privind apicultura. Asociaţia contribuie şi la reînnoirea apiculturii ungare prin modernizarea tehnologiei.

De asemenea, sunt luate în considerare şi asigurarea protecţiei apicultorilor pe piaţa mierii, combaterea falsificării mierii şi completarea familiilor de albine pentru ca societăţile apicole să fie atractive şi competitive.

Rezumatul publicaţiei se referă la aceste aspecte, a spus István Nagy.

Ungaria este o mare putere în domeniul apiculturii

Ungaria este considerată o mare putere în domeniul apiculturii la nivelul Uniunii Europene, ceea ce se datorează poziţiei geografice a ţării şi cunoştinţelor de specialitate ale apicultorilor ungari.

Ungaria produce anual aproximativ 25-35 de mii de tone de miere, din care 50%-60% este miere de salcâm, a declarat vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale Apicole, József Fekete, care a adăugat: În prezent, în Ungaria, 21 de mii de apicultori asigură consumul de miere pentru 1,2 milioane de familii.

Obţinerea mierii de calitate se datorează profesionalismului apicultorilor ungari, precum şi covorului vegetal de unde albinele culeg polenul, a mai spus József Fekete.

În vederea susţinerii mierii ungare, Guvernul ţării a adoptat o poziţie în Uniunea Europeană, care a avut rezultate.

Raportul Ungariei privind sectorul apicol, adoptat de Parlamentul European, detaliază provocările cu care se confruntă acest sector şi atrage atenţia celorlalte ţări membre ale UE asupra importanţei luptei împotriva falsificării mierii şi a susţinerii producătorilor de miere.

Uniunea Europeană duce lipsă de miere

István Nagy a mai amintit că mai multe ţări membre ale UE se confruntă cu un deficit de miere şi de acea sunt nevoite să apeleze la importuri.

Pentru ca aceste ţări să obţină miere la un preţ mic, cumpără miere mai ales din ţările asiatice, a cărei calitate lasă de dorit. În opinia sa, este nedemn că mierea ungară de calitate excepţională este folosită pentru a o amesteca cu mierea artificială într-un raport de 30% la 70%, astfel mierea poate fi vândută datorită gustului, aromei şi parfumului, căpătate de la mierea ungară, însă consumatorii sunt păcăliţi.

În Uniunea Europeană bătălia este dată pentru modalitatea de a prezenta pe etichete originea mierii, respectiv din ce ţară sau ţări provine mierea folosită la produsul final.

Protecţia apiculturii este interesul nostru, al tuturor, deoarece albinele joacă un rol determinant în polenizarea plantelor. Este important pentru toţi fermierii ca acest sector să fie puternic, deoarece pentru cultivarea plantelor este necesară polenizarea realizată de albine.

De aceea, Guvernul ungar colaborează strâns cu fermierii, iar pe lângă creşterea subvenţiilor pentru polenizare, ca parte a programului naţional apicol, are în vedere creşterea substanţială a resurselor asigurate apicultorilor.

Reînnoirea tehnologiei

István Nagy a subliniat că suma totală va fi de şase miliarde de forinţi pentru următorii trei ani, sumă care va fi destinată apicultorilor pentru dezvoltarea tehnologiilor şi pentru acoperirea cheltuielilor sanitar-veterinare.

Guvernul ungar sprijină orice activitate care contribuie la creşterea competitivităţii sectorului apicol.

Sursa: MAGYAR TELEVIZIÓ

Foto: pixabay.com

Articole înrudite