-

Agrotehnica

Bune premergătoare pentru cultura salatei sunt culturile prăşitoare care au fost îngrăşate în anul culturii cu gunoi de grajd şi lasă terenul curat de buruieni.

Pregătirea terenului

Pentru cultura salatei terenul trebuie să fie bine mărunţit şi nivelat. Înaintea executării arăturii de bază se înlătură toate resturile vegetale de la cultura anterioară şi se administrează gunoi de grajd (50-60 t/ha) superfosfat, (100 kg/ha) şi sare potasică (75 kg/ha). Odată cu fertilizarea se execută arătura de bază la 28-32 cm adâncime.

Pregătirea terenului

Toamna, după eliberarea terenului de resturi vegetale, se realizează o arătură adâncă de 28-32 cm. Pentru ca solul să fie fără buruieni se realizează o erbicidare preemergentă.

Primăvara, la începutul lunii aprilie se aplică o lucrare de discuit şi grăpat în vederea pregătirii patului germinativ.

Bune premergătoare pentru usturoi sunt culturile fertilizate cu îngrăşăminte organice care lasă terenul curat de buruieni, cum ar fi ardeiul, tomatele, vinetele, varza, castraveţii, dovleceii, pepenii. Nu sunt bune premergătoare mazărea şi fasolea.

Usturoiul nu trebuie cultivat după el însuşi mai mulţi ani consecutivi şi nici la intervale de timp mai mici de 3-4 ani, pe acelaşi teren, întrucât este atacat de nematozi şi producţia poate fi compromisă.

Pagina 8 din 10