-

Cultura de aronia, 5 pași spre reușită. Cum poți câștiga 12.000 de euro anual

Aronia este un arbust originar din America de Nord, ale cărui fructe sunt foarte căutate și apreciate datorită proprietăților lor terapeutice minunate. Bogate în antioxidanți, vitamine, acizi organici și substanțe tanante, planta este considerată o minune a naturii, un izvor de sănătate și tinerețe. Fiind un superfruct, care ajută tămăduirea multor boli și contribuie la menținerea sănătății, aronia stârnit interes pe scară largă.

Astfel, fructele de aronia au devenit un fel de "elixir", pe care oamenii îl caută pentru a-l include în alimentația lor. Acestea sunt mici, de culoare neagră sau roșie, în funcție de specie și au un gust amărui (cele negre au un gust mai puternic decât cele roșii, care sunt puțin mai dulci). Specialiștii spun că în România, datorită climei, boabele de aronia sunt mai dulcegi.

Valoarea terapeutică a fructelor sale i-a determinat și pe fermierii români să cultive aronia, iar cei care o fac se bucură de succes. Reușita unei astfel de culturi se datorează faptului că aronia este un arbust ușor de cultivat și de întreținut, nu are cerințe prea mari față de sol și poate valorifica o gamă largă de tipuri de sol. Mai mult decât atât, aronia un arbust rezistent la boli, pe care nici frigul nu îl doboară (rezistă până la temperaturi de -30 de grade Celsius).

Cultura de aronia – plantare, îngrijire, recoltare

Iată pașii pe care trebuie să îi urmați, dacă sunteți interesați să înființați o cultură de aronia. Investiția poate ajunge până la suma de 7.000 Euro, iar profitul de care vă veți bucura la finalul recoltei anuale va fi de apoximativ 12.000 Euro.

1. Pregătirea terenului

După administrarea a 40 – 60 t/ha gunoi de grajd, se execută desfundarea terenului la 40 – 50 cm adâncime, urmată de mărunțirea solului cu freza.

2. Plantarea

Plantarea se face toamna târziu, sau primăvara devreme, când după înființarea plantației este necesară irigarea imediată pentru a permite prinderea rădăcinilor. Distanțele de plantare recomandate sunt de 1,5 – 2 m între plante pe rând și 3 – 4 m între rânduri. Se plantează de preferință toamna sau primăvara devreme, urmată de irigare.

3. Irigarea

Aronia este o plantă iubitoare de umiditate. Necesarul de apă este cel mai mare în perioada creșterii fructelor, ceea ce corespunde calendaristic lunilor mai-iulie. În perioadele de secetă este necesară irigarea.

4. Fertilizarea

Fertilizarea se face cu îngrășăminte chimice complexe și îngrășăminte azotate administrate fracționat. O dată la 3 ani se recomandă administrarea de gunoi de grajd pe rândul de plante.

5. Tăierile

Acestea sunt necesare pentru a păstra plantele la o dimensiune ușor de gestionat și pentru a ușura recoltarea. În primii ani după plantare, tăierile sunt moderate pentru a nu stimula creșterea exagerată de tulpini noi. La plantare cele 4 – 7 ramuri se scurtează. Apoi, în fiecare an se lasă 4 – 5 tulpini noi, celelalte eliminându-se. În timpul primilor 6 – 7 ani de la plantare, ramurile fructifere majore nu se îndepărtează. Doar cele slabe, rupte sau culcate pe suprafața solului sunt eliminate. Tăierea propriu-zisă începe din anul 6 – 7 de la plantare și are drept scop aerisirea centrului tufei și întinerirea.

Dacă este bine întreținută și se aplică tăierile în mod corespunzător, o plantație de aronia poate fi explotată până la 15-20 de ani.

Fructele se recoltează la sfârșitul luni august. Dacă vremea este una neprielnică recoltării, atunci perioada de recoltare se poate prelungi până la 4-6 saptămâni, deoarece fructele coapte nu cad de pe plante, menținându-se pe tufă până toamna târziu.

Te-ar mai putea interesa si:

Culturile de păpădie, adevărată sursă de profit

Cultivarea tomatelor prin METODELE MASLOV – o rețetă de succes

Cartoful mov - leguma din Peru, devenită cea mai profitabilă afacere a momentului în Romania

Articole înrudite

  • Lâna de oaie – material ideal pentru construcții!

    Lâna de oaie și-a pierdut interesul pe piața românească. De foarte multă vreme oierii se plâng că lâna nu mai poate fi valorificată, că nu mai are căutare în industria textilă.

  • Cum să faci profit din agricultură. Cultura de afin, o investiţie sortită succesului

    Cu fructul lor ca nişte mărgele negre, brumate, afinele se numără printre cele mai puternice fructe cu potenţial terapeutic, protejeazând corpul împotriva radioactivităţii şi ajutând la reglarea proceselor imunitare.

  • 5 efecte negative ale utilizării de îngrășăminte

    Ce se întâmplă atunci când fermierul ajunge în mijlocul naturii şi împrăştie îngrăşământ pe terenurile şi livezile sale? Ademenit de creşterea rapidă despre care a auzit, el aplică îngrăşăminte pomilor şi plantelor sale, fără a se gândi la influenţa acestora asupra ordinii naturale. Un îngrăşământ accelerează uşor creşterea culturilor, este lăudat din greu şi recomandat în lumea largă ca fiind eficace. Este subliniată doar eficienţa îngrăşământului şi nu se spune aproape nimic despre efectele sale negative.

  • Coreea de Nord, în pericol să se confrunte cu foametea, după seceta prelungită

    Coreea de Nord a fost lovită de cea mai gravă secetă din 2001, care a afectat sever producţia de legume şi de cereale, informează un raport al ONU. Precipitaţiile mult sub medie au făcut ca recoltele din iunie de grâu, orz şi cartofi să fie diminuate cu 30%, potrivit Organizaţiei ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO). Recoltele sunt o sursă importantă de alimentaţie în perioada mai-septembrie, iar din acest motiv în următoarele trei luni vor fi necesare importuri de alimente, a precizat FAO.

  • Proteină produsă prin electricitate, folosită pentru reducerea foametei la nivel mondial

    O echipă de oameni de ştiinţă din cadrul Centrului de Cercetări Tehnice (VTT) şi de la Universitatea Tehnologică Lappeenranta (LUT) din Finlanda a găsit o metodă de a produce o moleculă de proteină cu ajutorul electricităţii şi a dioxidului de carbon. Proteina poate fi obţinută „oriunde este disponibilă energie regenerabilă”, menţionează VTT într-un comunicat, centrul de cercetări neoferind însă detalii cu privire la procesul de producţie.