-

Culturile de păpădie, adevărată sursă de profit

Culturile de păpădie au intrat de curând în atenția micilor fermieri. În alegerea unei culturi, un criteriu important de care agricultorii ţin cont este profitul. Şi cum, din cauza importurilor masive, culturile tradiţionale, nu mai sunt atât de profitabile, agricultorii români se orientează spre cultivarea unor plante care se pretează mai bine atât zonelor climatice, cât și posibilităților de valorificare ulterioară. Păpădia şi alte plante medicinale se află, mai nou, printre culturile preferate de români. Aceasta nu necesită foarte multă îngrijire şi poate da naştere unei afaceri rentabile de familie.

Sursă bogată de vitamina A, C, D, vitamine din complexul B precum şi de minerale cum ar fi fierul, potasiul şi zincul, păpădia este un aliat de încredere în tratarea şi prevenirea unor boli. Frunzele pot fi folosite în salate, sandwichuri şi ceaiuri, rădăcinile ca înlocuitori de cafea, iar florile la producerea vinurilor.

Această plantă este considerată un leac eficient pentru ameliorarea febrei, furunculelor, problemelor oculare, diabetului zaharat şi diareei. Sub formă de ceai, ajută la pierderea în greutate, tratează bolile de ficat şi de bilă. De asemenea, planta şi-a câştigat un loc de cinste ca detoxifiant de top, ce luptă împotriva cancerului şi reduce riscul de infarct.

Punctul de plecare pentru afacerea cu păpădie poate fi reprezentat de o casă cu anexe la țară și o mașină personală. Ca suprafață minimă, este nevoie de cel puțin un hectar cultivat și exploatat în sistem ecologic.

Culturile de păpădie – sfaturi de creştere şi îngrijire:

Păpădia se seamănă pe straturi înălţate la 32 de cm distanţă între rânduri, iar plantele se vor rări apoi la 10-12 cm distanţă între plante pe acelaşi rând. Un strat are lăţimea de 140 de cm. Seminţele se seamănă la adâncime mică, jumătate de centimetru.

Perioada optimă este primăvara devreme, la sfârşitul lunii februarie. Pentru iniţierea unei culturi de un hectar se vor consuma 1,3 kg de sămânţă.

Până în vară, cultura nu are nevoie decât de două-trei praşile mecanice şi de irigare la nevoie.

În luna august, pentru a obţine înălbirea frunzelor, rândurile de plante se acoperă parţial cu pământ. Acest lucru se poate realiza atât manual, cu săpăliga, dar şi mecanizat cu ajutorul unui cultivator căruia i se sudează o aripă laterală, pentru a împinge pământul înapoi pe brazdă.

După ce sunt culese, frunzele de păpădie se spală bine în flux continuu şi se pot ambala la caserole de plastic pentru a fi vândute prin lanţurile de supermarketuri.

Alte posibile pieţe de desfacere pentru această plantă medicinală pot fi: clinici de recuperare, restaurante Slow Food, medici de familie, magazine naturiste și ecologice.

Astfel, cu o investiţie minimă şi făra eforturi foarte mari, cultura de păpădie vă poate asigura venituri ce pot ajunge la 2.000 de euro pe lună. În decursul unui an de zile, investiţia va fi recuperată şi veți reuşi să vă formaţi propria clientelă fidelă.

Te-ar mai putea interesa si:

Cartoful mov - leguma din Peru, devenită cea mai profitabilă afacere a momentului în Romania

Articole înrudite

 • Peste 100 milioane de lei, pentru modernizarea sistemelor centralizate de încălzire

  Ministrul lucrărilor publice, Ion Ştefan, a aprobat ordinul privind repartizarea sumei de 112,5 milioane lei pentru cofinanţarea lucrărilor de investiţii în modernizarea, reabilitarea şi retehnologizarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică din 9 localități.

 • Metodologia-cadru de organizare a examenului național de definitivare în învățământ

  În contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea COVID-19, Ministerul Educației și Cercetării a adoptat următoarele modificări și completări ale Metodologiei-cadru de organizare și desfășurare a examenului de definitivat:

 • A apărut calendarul susținerii examenului de Bacalaureat

  S - a aprobat noul calendar de organizare și desfășurare a examenului național de Bacalaureat. Astfel , înscrierile la Bacalaureat încep în 3 iunie, din 22 iunie au loc examenele scrise, iar în 30 iunie este programată afişarea rezultatelor.

  Se consideră centru de examen , unitatea de învățământ la care s-au înscris cel puțin 30 de candidați proveniți din seria curentă și/sau din seriile anterioare. Condițiile care trebuie îndeplinite pentru a fi centru de examen sunt următoarele:

  organizarea sălilor de examen să se realizeze, astfel încât în fiecare sală, candidații să fie repartizați la o distanță de minimum 2 metri unul față de celălalt stânga/dreapta – față/spate;sălile de examen și sălile în care își desfășoară activitatea comisia din centrul respectiv se află, de regulă, în aceeași clădire;sălile dețin sisteme de supraveghere audio-video.

  20200525 123433

  Până la data de 8 iunie, Comisia județeană de bacalaureat va nominaliza centrele de examen dintre unitățile de învățământ care îndeplinesc condițiile enumerate mai sus și centrele zonale de evaluare, precum și unitățile de învățământ arondate acestora. Centrele zonale de evaluare se organizează pentru minimum 500 de candidați și maximum 1.000 de candidați.

  Elevii care se află în izolare sau cei confirmați pozitiv cu noul coronavirus, dar și cei care au diferite afecțiuni cronice sau cei care prezintă un risc crescut de infecție de a dezvolta complicații asociate infecției Sars-CoV-2 vor susține probele pentru examenul național de Bacalaureat conform unei proceduri speciale, elaborate de către Ministerul Educației și Ministerul Sănătății.

  Echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale se vor realiza în perioada 11-17 iunie, conform unei metodologii realizate de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație și aprobate prin ordin de ministru.

  Pentru examenul național de Bacalaureat, supravegherea probelor scrise va fi asigurată, pentru fiecare sală de examen, de minimum un profesor asistent. Comisiile județene de bacalaureat, comisiile de bacalaureat din centrele de examen, comisiile de bacalaureat din centrele zonale de evaluare, comisia județeană de contestații au obligația aplicării întocmai a tuturor procedurilor referitoare la asigurarea securității igienico-sanitare a elevilor și a întregului personal implicat în desfășurarea examenului național de Bacalaureat.

  Sursa: Viorel Grosu

  Foto: pixabay

 • Calitatea apei pentru scăldat. În ce parametri trebuie să se afle

  Nu mai e mult până când căldura de afară şi implicit încălzirea apelor de suprafaţă, ne vor "îmbia" să tragem o fugă până la "o scaldă".

 • Măsuri contra mierii falsificate

  În data de 20 mai, când sărbătorim "Ziua mondială a albinelor", a fost adoptat în Plenul Camerei Deputaților proiectul de lege 221/2017, care modifică și completează Legea Apiculturii nr. 383/2013.