Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ce ar trebui să ştim despre arat

Pentru a oferi cele mai bune condiţii pentru semănat, este necesar ca procesele fizice, biologice şi chimice din sol să se desfăşoare cât mai mult în timp. Astfel, tot timpul când pamântul nu este ocupat de o cultură, el trebuie să fie negru, adică să stea arat şi grăpat, fără buruieni. Este important a nu se întârzia nicio zi aratul după ridicarea recoltei. De asemenea, solul se ară cel mai bine când este reavăn. Dacă arăm un sol mai argilos sau lutos la un conţinut prea mare de umiditate, plugul scoate felii sau curele care se întăresc şi apoi se mărunţesc foarte greu.

13 Ianuarie 2014, 08:05

Dacă arăm solul când este prea uscat, scoatem la suprafaţă bulgări mari. Mărunţirea acestor bulgări se face foarte greu şi cu multă cheltuială de energie. Numai la un conţinut mijlociu de umiditate plasticitatea şi coeziunea au valori minime şi solul se poate lucra în condiţii fizice bune, cu cheltuială de energie şi de combustibil normală, cu uzaj minim al maşinilor şi uneltelor agricole.

Un sol argilos arat la un conţinut optim de umiditate se poate pregăti pentru semănat deseori numai cu o singură grăpare. Acelaşi sol la un conţinut prea mare sau prea mic de umiditate, când se scot bulgări mari şi consistenţi se pregăteşte pentru semănat prin lucrări numeroase şi repetate de discuire, tăvălugire şi grăpare fără ca totuşi să se poată sfărâma toţi bulgării. Într-un teren bulgăros, semănatul este neuniform, răsărirea neomogenă, cu goluri multe în care cresc buruienile şi recolta va fi scăzută cantitativ şi slabă calitativ. Pe lângă aceasta, există riscul deteriorării utilajelor.

Solul trebuie să aibă un conţinut optim de umiditate mai ales dacă este lucrat cu puţin timp înainte de semănat. Dacă semănatul urmează la un interval mai lung după arat, atunci solul poate avea un conţinut ceva mai mare sau mai mic decât cel optim şi prin arat se pot scoate bulgări nu prea mari. Până la semănat, bulgării se pot sfărâma prin uscare şi umezire sau prin îngheţ şi dezgheţ.

Conţinutul optim de umiditate este diferit de le sol la sol. Solurile grele şi mijlocii se lucrează bine la un conţinut de umiditate de 15-20 % din greutatea solului uscat. Solurile nisipoase, având o coeziune foarte mică se pot lucra bine intr-un interval de umiditate mai mare, de 14-28 % din greutatea solului uscat.

Problema umidităţii optime, la care se poate lucra solul este între 50 - 70 % din capacitatea capilară. Această cifră creşte puţin când se face aratul pentru ţelină sau când tractorul lucrează la viteză mai mare, a II-a sau a III-a.

Cernoziomurile pot fi lucrate bine ca un conţinut de umiditate de 22,4-25,6 % din greutatea solului uscat. Pe podzoluri, umiditatea optimă este 50-60 % din capacitatea capilară. Pe solurile nisipoase şi nisipo-lutoase se poate realiza o arătură bună cu o stare de umiditate care poate să urce până la 95 % din capacitatea capilară.

Mutațiile genetice care au făcut posibilă cultivarea orezului
Agrotehnica 25 Februarie 2024, 17:47

Mutațiile genetice care au făcut posibilă cultivarea orezului

Aplicații în prevenirea împrăștierii semințelor și creșterea randamentului orezului.

Mutațiile genetice care au făcut posibilă cultivarea orezului
Cercetătorii creează o nouă metodă de împachetare pentru depozitarea mai sigură a alimentelor
Agrotehnica 24 Februarie 2024, 17:53

Cercetătorii creează o nouă metodă de împachetare pentru depozitarea mai sigură a alimentelor

Pentru a combate bacteriile care ajung pe alimente după ce acestea sunt cultivate, doi cercetători au creat un strat de oțel...

Cercetătorii creează o nouă metodă de împachetare pentru depozitarea mai sigură a alimentelor
Hidroponia și acvacultura
Agrotehnica 23 Iulie 2023, 21:58

Hidroponia și acvacultura

Agricultura include forme de cultivare precum hidroponia și acvacultura. Ambele implică agricultura în apă. Hidroponia este...

Hidroponia și acvacultura
Ce trebuie să știi despre cultivarea șofranului
Agrotehnica 17 Iulie 2023, 21:36

Ce trebuie să știi despre cultivarea șofranului

Șofranul (Crocus stativus) a fost şi rămâne cel mai scump condiment din lume, considerat "aurul roşu" al gastronomiei, a...

Ce trebuie să știi despre cultivarea șofranului
Abator într-o fermă biodinamică
Agrotehnica 02 Mai 2023, 10:48

Abator într-o fermă biodinamică

De-a lungul deceniilor, fermierilor le-a devenit din ce în ce mai greu să găsească abatoare în apropierea fermei lor, din...

Abator într-o fermă biodinamică
Agricultura regenerativă: acolo unde inovația se întâlnește cu tradiția
Agrotehnica 30 Martie 2023, 18:23

Agricultura regenerativă: acolo unde inovația se întâlnește cu tradiția

Agricultura intră într-o eră transformatoare. Deși revoluția verde a avut succes în a hrăni o populație umană în creștere...

Agricultura regenerativă: acolo unde inovația se întâlnește cu tradiția
Conservarea solului agricol: 3 reguli de urmat
Agrotehnica 16 Februarie 2023, 06:30

Conservarea solului agricol: 3 reguli de urmat

Agricultura pentru conservarea solului (ACS) trebuie să se rupă de modelul convențional pentru cultivarea solului. În ultimul...

Conservarea solului agricol: 3 reguli de urmat
Tipuri de ferme, în practica agricolă contemporană
Agrotehnica 15 Februarie 2023, 13:02

Tipuri de ferme, în practica agricolă contemporană

De-a lungul anilor, fermierii au dezvoltat mai multe tipuri de agricultură, în funcție de cantitatea produsă și de produsul...

Tipuri de ferme, în practica agricolă contemporană