-

Pregătirea patului germinativ pentru semănăturile de primăvară. Tot ce trebuie să știi

Pregătirea patului germinativ pentru semănăturile de primăvară este în toi în această perioadă a anului. Iarna s-a sfârșit, temperaturile permit să se înceapă înființarea primelor culturi.

Culturile care germinează ușor, la grade mici, dar pozitive – 1-5 grade Celsius – sunt cele de orz, orzoaică, lucernă, sfeclă de zahăr, in și mazăre. Către acestea, care sunt denumite și „culturi de epoca I-a”, trebuie să-și îndrepte atenția agricultorii. Specific pentru aceste culturi este că nu au nevoie de grade mari de temperatură la sol, doar de umiditate suficientă, pentru pregătirea unui pat germinativ generos. Cum terenul a fost arat încă de la sfârșitul verii sau toamna, ori chiar în primele zile de iarnă, care s-au dovedit a fi mai călduroase (asta depinde mult de cultura care a fost în anul anterior pe acea suprafață), accesul în câmp va fi facil.

După ce se va intra bine în primăvară și temperaturile vor crește până la 7-10 grade Celsius, agricultorii au posibilitatea să însămânțeze și culturi din epoca a II-a, cum ar fi: porumbul, floarea soarelui și fasolea. Aceste culturi pot fi înființate și pe terenuri care nu au fost arate la sfârșitul anului precedent și pentru care aratul se va face primăvara.

A doua categorie de culturi, cele din epoca II –porumbul, soia, floarea-soarelui sau fasolea au nevoie de temperaturi mai ridicate în sol pentru a germina (7-10 grade Celsius, chiar mai mult).

Pregătirea patului germinativ pentru semănăturile de primăvară de epoca I-a

Experții ne atrag atenția asupra faptului că starea terenului pregătit pentru semănat este esențială. Arăturile se vor face numai până la adâncimea la care trebuie pusă sămânța, evitându-se astfel pierderea apei din sol, deosebit de importantă pentru perioada de germinare.

Pentru culturile de epoca I, se vor prefera, așa cum am mai spus, acele suprafețe de teren pe care deja s-au făcut operațiuni de mărunțire și nivelare în anul precedent. Înainte de a se începe semănatul, se va trece din nou cu grapa pe deasupra terenului. Această operațiune va mișca solul de la suprafață și va facilita semănatul: brăzdarele semănătorii pătrunzând ușor la adâncimea dorită.

Dacă iarna a fost dificilă iar stratul de pământ de la suprafață s-a tasat, se va executa o lucrare specifică cu ajutorul combinatorului. Simultan, se încorporează și ierbicidul în sol.

Pregătirea patului germinativ pentru semănăturile de primăvară de epoca II-a

Culturile de epoca a II-a se pot însămânța pe câmpul pregătit la începutul primăverii, dar și pe terenuri care au fost lucrate încă de la sfârșitul toamnei. Dacă terenul a fost lucrat în anul anterior, este posibil ca el să se fi îmburuienat, caz în care va fi lucrat cu grapa cu colți reglabili și apoi cu combinatorul, încorporându-se și ierbicidele, după caz. Recomandarea este ca în cazul acestor terenuri îmburuienate operațiunile amintite mai sus să se execute doar cu puțină vreme înainte de însămânțare. Astfel, se va evita pierderea apei din sol, apă atât de necesară pentru asigurarea unui pat germinativ corespunzător.

Terenurile care nu au fost arate toamna, dar pe care s-a intervenit în zilele călduroase de iarnă sau în perioada de desprimăvărare sunt destinate exclusiv culturilor de epoca a II-a. Pregătirea patului germinativ se va face cu grapa cu discuri și lamă nivelatoare sau cu grapa cu colți reglabili. Apoi, cu combinatorul, se va executa o nouă lucrare, chiar înainte de semănat.