-

În judeţul Dâmboviţa, un sfert din zona legumicolă beneficiază de sisteme de irigaţii

Seceta le dă bătăi de cap agricultorilor, care urmăresc prognozele meteorologice şi speră să plouă pentru ca recoltele să nu aibă de suferit.

Astfel de probleme ar pueta fi evitate dacă ar avea sisteme de irigaţii. În judeţul Dâmboviţa, spre exemplu, doar un sfert din zona legumicolă beneficiază în acest moment de sisteme de irigaţii.

Din datele Direcţiei Agricole Dâmboviţa rezultă că doar 5.000 de hectare din cele 20.000 din bazinul legumicol din sudul judeţului pot fi irigate în această vară.

Pe lângă acestea, alte 4.000 de hecatre ar putea scăpa în viitor de grija secetei. Privind tabloul de ansamblu, Alexandru Ion, director adjunct al Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare Dâmboviţa, a precizat: „Situaţia nu este atât de bună. Statul - Ministerul Agriculturii - nu mai investeşte în infrastructura secundară. Investeşte numai în reţeau principală.

Agricultorii din zonă trebuie să se asocieze să înfiinţeze aceste organziaţii şi statul le dă bani prin Măsura 4.3. Este foarte greu să înfiinţezi o asociaţie.

Numai la Potlogi ne-a luat cred că un an şi jumătate şă strângem 350, aproape 400 de membri.”

Pentru mulţi agricultori care nu fac parte dintr-o organizaţie de profil, sistemele de irigaţii rămân un proiect imposibil de realizat. În lipsa lor, aşteaptă ca ploile să le salveze producţia.

Perspectivele nu sunt prea optimiste. Reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare Dâmboviţa speră ca în cel puţin cinci ani sistemele de irigaţii să acopere o bună parte din terenurile agricole. Până atunci, rămâne speranţa că nu vom avea de-a face cu ani secetoşi.

Sursa: rador

Articole înrudite