Ascultă Radio Antena Satelor Live

Brânza medicinală nu are nevoie de reclamă!

Dacă vrei să cumperi „brânză medicinală”, atunci trebuie să te înscrii pe lista de așteptare. Obținută din laptele caprelor hrănite cu plante medicinale specifice solurilor sulfuroase și sărăturoase, acest produs alimentar și-a căpătat deja notorietatea.

22 Ianuarie 2015, 14:57

La 5 km de Vulcanii Noroioși, 200 de capre pasc o vegetație neobișnuită pentru ele, dar obișnuită pentru solurile sulfuroase și sărăturoase din zonă. Cătina, Gherghina, sunt numai câteva plante specifice solurilor din zonă, știut fiind faptul că pe astfel de sol, nu orice plantă se adaptează. Toate sunt considerate plante medicinale, la fel ca și laptele obținut de stăpânul turmei de animale. Laptele este puțin mai sărat, brânza la fel, așa că ambele au alt gust. Laurențiu Militaru are 38 de ani și doar de 3 ani se ocupă de creșterea caprelor metisate din rasele românești cu cele elvețiano-franceze Saanen. Tânărul spune că nu și-a lăudat niciodată brânza medicinala pe care o face, dar nici lipsă de clienți n-a dus niciodată. Vin cumpărători din București, Brașov, și evident, Buzău, și se înscriu pe lista de așteptare pentru o brânză din zona Vulcanilor Noroioși. Laptele caprelor sale este atât de bun, încât unii clienti prefera să consume brânză la fiecare masă, în locul pâinii.


“Piața de desfacere mi-am făcut-o singur. Am clienți care zilnic, sau la două zile vin la stâna. Și să recunoaștem, românii nu prea erau obișnuiți cu brânza de capră! De câțiva ani a intrat în obiceiul nostru alimentar! În 3 ani am reușit să-mi fac o turmă de 200 de capre. Am încercat să aduc masculi din Franța și Austria pentru a îmbunătăți performanțele caprelor noastre. M-a interest, normal, să cresc cantitatea de lapte. La rasa fraceza lactația este mult mai mare. Carpatina are o perioadă de lactație de 6-7 luni, pe când caprele Saanen sunt unele care nici nu se înțărca până fată. Sunt mulțumit, clienții care au venit și au gustat brânza au rămas fideli. N-am lăudat brânza nimănui, oamenii au spus mai departe. Și chiar am avut probleme cu vânzarea. Anul asta chiar am refuzat clienti, iar prețul la mine este rezonabil: 20-22 de lei kg de brânză de capră.”€œ


Cea mai bună perioadă a anului este luna august când se coc fructele de cătină, iar laptele este cel mai bun. Cătina este un arbust fructifer care conține de două ori mai multă vitamina C decât măceșul și de 10 ori mai mult decât citricele.

Sursa: Cristina Moise, correspondent Radio Antena Satelor

Etichete : reportaj
România, printre liderii Europei la târgul alimentar ANUGA 2025 din Köln
Interviuri si reportaje 09 Octombrie 2025, 12:29

România, printre liderii Europei la târgul alimentar ANUGA 2025 din Köln

România a impresionat la ANUGA 2025, cel mai mare târg alimentar internațional din lume, desfășurat la Köln, Germania. 114...

România, printre liderii Europei la târgul alimentar ANUGA 2025 din Köln
Piața volantă „Din Drag de Bucovina”, premiată la Bruxelles. România, pe podium la Premiile UE pentru produse organice
Interviuri si reportaje 03 Octombrie 2025, 13:49

Piața volantă „Din Drag de Bucovina”, premiată la Bruxelles. România, pe podium la Premiile UE pentru produse organice

România a urcat pe podium la Premiile Uniunii Europene pentru produse organice, desfășurate la Bruxelles, printr-un proiect...

Piața volantă „Din Drag de Bucovina”, premiată la Bruxelles. România, pe podium la Premiile UE pentru produse organice
Programul „Fermier-Antreprenor”: Tinerii agricultori devin lideri de afaceri
Interviuri si reportaje 25 Septembrie 2025, 09:55

Programul „Fermier-Antreprenor”: Tinerii agricultori devin lideri de afaceri

Programul „Fermier-Antreprenor” sprijină fermierii tineri să devină antreprenori de succes. Gabriel Stoian explică...

Programul „Fermier-Antreprenor”: Tinerii agricultori devin lideri de afaceri
Tinerii fermieri aduc inovația în agricultură: Aplicația care duce produsele locale direct la consumatori
Interviuri si reportaje 22 Septembrie 2025, 15:12

Tinerii fermieri aduc inovația în agricultură: Aplicația care duce produsele locale direct la consumatori

Agricultura românească trece printr-o transformare semnificativă, odată cu apariția unor tineri antreprenori care găsesc...

Tinerii fermieri aduc inovația în agricultură: Aplicația care duce produsele locale direct la consumatori
Ziua Muntelui, prilej de reflecție: România are nevoie de o politică montană coerentă
Interviuri si reportaje 18 Septembrie 2025, 11:28

Ziua Muntelui, prilej de reflecție: România are nevoie de o politică montană coerentă

La mijloc de septembrie, odată cu sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, este marcată și Ziua Muntelui un moment simbolic,...

Ziua Muntelui, prilej de reflecție: România are nevoie de o politică montană coerentă
De la tastatură la agricultură: Povestea IT-istului care a lăsat codul pentru câmp
Interviuri si reportaje 12 Septembrie 2025, 10:56

De la tastatură la agricultură: Povestea IT-istului care a lăsat codul pentru câmp

Agricultura începe să atragă tot mai mulți tineri dornici să construiască un viitor în mediul rural. Un exemplu este Iulian...

De la tastatură la agricultură: Povestea IT-istului care a lăsat codul pentru câmp
Micii fermieri, sub lupa ANAF. Proiect de lege controversat în Parlament
Interviuri si reportaje 11 Septembrie 2025, 10:11

Micii fermieri, sub lupa ANAF. Proiect de lege controversat în Parlament

„Toate trec, toate se duc. Ne dorim ca satul românesc să rămână acolo unde îi este locul: în veșnicie.” Cu aceste cuvinte,...

Micii fermieri, sub lupa ANAF. Proiect de lege controversat în Parlament
Satul românesc, între tradiție și incertitudini
Interviuri si reportaje 01 Septembrie 2025, 10:31

Satul românesc, între tradiție și incertitudini

Satul românesc rămâne un loc în care trecutul își găsește mereu calea de a fi prezent. Aici, viața curge după un ritm diferit...

Satul românesc, între tradiție și incertitudini