Ascultă Radio Antena Satelor Live

Fermierii din Maramureș reînvie tradiția creșterii porcilor de Mangaliţa

Pe vremuri, Mangaliţa era specia de porc pe care o găseai în aproape orice gospodărie din Transilvania. Redescoperită, în ultimul deceniu, rasa Mangalița recâștigă teren în fermele specializate.

27 Februarie 2018, 20:41

În trecut, lăcomia oamenilor i-a fost fatală. Pentru că este relativ mic şi nu are foarte multă grăsime, porcul tradiţional românesc a fost abandonat, în favoarea altor specii mai mari.

Dar odată ce recuperarea tradiţiilor a devenit o modă şi o afacere din care se fac bani frumoşi, gospodarii din Maramureş au redescoperit mangaliţa şi toate bunătăţile preparate din carnea sa.

Pensiunile din Maramureș folosesc sărbătorile pascale şi ca o bună ocazie să promoveze produse din carnea porcului de Mangalița. Cam 30 de fermieri din judeţ au pariat pe revirimentul acestei rase din a cărei carne se obţin nişte cârnaţi speciali.

„Carnea de porc se taie, se condimentează, se lasă o zi la repaos, după care se toacă și se începe umplerea cârnaților. După care urmează trei zile de afumare”, explică Iustin Tîra, inginer în industria alimentară.

La Seini am ajuns într-o gospodărie unde proprietarii deja munceau la preparatul cârnaților de porc-somon, cum mai e numit porcul de Mangaliţa. Separat, gazdele pregătesc ceafă și șuncă de casă condimentate după rețete străvechi. Afacerea familiei a început în anul 1939 şi livrează pieţei 16 sortimente de produse, dintre care cinci sunt atestate.

Citeşte continuarea pe PAGINA DE AGRICULTURA

Etichete : reportaj
Seniorii horticulturii românești, omagiați la Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești”
Interviuri si reportaje 20 Decembrie 2024, 09:46

Seniorii horticulturii românești, omagiați la Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești”

Într-o atmosferă de sărbătoare, seniorii horticulturii românești au fost omagiați într-un eveniment organizat de Societatea...

Seniorii horticulturii românești, omagiați la Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești”
Povestea Andreei Bolog: Siropuri de cătină naturale, sănătate din inima Timișoarei
Interviuri si reportaje 09 Decembrie 2024, 16:21

Povestea Andreei Bolog: Siropuri de cătină naturale, sănătate din inima Timișoarei

Într-o lume în care tot mai mulți oameni caută produse naturale și sănătoase, Andreea Bolog, o tânără antreprenoare din...

Povestea Andreei Bolog: Siropuri de cătină naturale, sănătate din inima Timișoarei
Povestea unui vin de excepție din Valea Călugărească
Interviuri si reportaje 04 Decembrie 2024, 12:59

Povestea unui vin de excepție din Valea Călugărească

Povestea Casei Bunescu este una de inspirație, despre reîntoarcerea la rădăcini și transformarea unei podgorii moștenite...

Povestea unui vin de excepție din Valea Călugărească
Șase afaceri locale sprijinite pentru dezvoltare sustenabilă în Munții Făgăraș
Interviuri si reportaje 02 Decembrie 2024, 11:21

Șase afaceri locale sprijinite pentru dezvoltare sustenabilă în Munții Făgăraș

În această toamnă, Fundația Conservation Carpatia, recunoscută pentru inițiativele sale în zona Munților Făgăraș, a anunțat...

Șase afaceri locale sprijinite pentru dezvoltare sustenabilă în Munții Făgăraș
Viitorul zootehniei românești: Inovație, sustenabilitate și unitate
Interviuri si reportaje 28 Noiembrie 2024, 11:00

Viitorul zootehniei românești: Inovație, sustenabilitate și unitate

În cadrul emisiunii „Viața la țară”, realizată de Tatiana Mircea, Gheorghe Vaida, inspector de specialitate la Academia de...

Viitorul zootehniei românești: Inovație, sustenabilitate și unitate
Fermierii români învață cum să economisească și să crească profitul
Interviuri si reportaje 25 Noiembrie 2024, 13:14

Fermierii români învață cum să economisească și să crească profitul

Într-un context agricol tot mai dificil, utilizarea fertilizanților în România a scăzut semnificativ în 2024, semn al...

Fermierii români învață cum să economisească și să crească profitul
Criza apei în Europa, soluția poate veni prin agricultură sustenabilă și reconstrucția ecologică
Interviuri si reportaje 13 Noiembrie 2024, 13:02

Criza apei în Europa, soluția poate veni prin agricultură sustenabilă și reconstrucția ecologică

Un raport recent al Agenției Europene de Mediu ridică o problemă stringentă, anume, resursele de apă ale Europei sunt grav...

Criza apei în Europa, soluția poate veni prin agricultură sustenabilă și reconstrucția ecologică
Brânzeturi de artizanat din lapte de capră la Fermele Cojocaru, o tradiție nobilă în inima județului Prahova
Interviuri si reportaje 12 Noiembrie 2024, 11:40

Brânzeturi de artizanat din lapte de capră la Fermele Cojocaru, o tradiție nobilă în inima județului Prahova

În comuna Balta Doamnei, satul Lacul Turcului, județul Prahova, Ovidiu Cojocaru și soția sa au construit, cu multă muncă și...

Brânzeturi de artizanat din lapte de capră la Fermele Cojocaru, o tradiție nobilă în inima județului Prahova