-

Taraba Virtuală, o aplicație 100% românească, pentru fermierii digitalizați

Dacă noțiunea de fermier este strâns legată de tradiție și convenție, doi tineri programatori s-au gândit să demitizeze această idee și să îi aducă pe fermieri mai aproape de consumatorul final.

Așa a luat naștere un business la început de drum, care are toate premisele să devină unul de succes. Cei doi fondatori, Roxana Bitoleanu şi Vlad Retca, au acceptat invitația de a vorbi despre cum a prins contur acest proiect și de ce poate reprezenta începutul unei noi perioade pentru țăranul român.

Ce este Taraba Virtuală?
Taraba Virtuală este o aplicație pe telefonul mobil prin care orășenii pot comanda produse proaspete direct de la producători, fie că vorbim despre fructe sau legume de sezon, de dulcețuri, și compoturi sau de alte bunătăți din cămara bunicii.

De unde v-a venit această idee?
Totul a început de la o întâmplare neplăcută, atunci când am mâncat un măr și am ajuns direct la spital, ne-a mărturisit Roxana. Ulterior, am început să dau o importanță mult mai mare produselor pe care le consum și care îmi pot afecta sănătatea.
Pe de altă parte, produsele pe care le cumpăram de la supermarket nu aveau deloc gustul celor din copilărie. Așa am ajuns să mă gândesc la producătorii locali, care vând ceea ce produc în gospodăriile proprii, însă care se confruntă cu o dificultate reală în ceea ce privește piața. Mulți dintre aceștia încercau prin mijloace proprii să se promoveze pe diverse site-uri de socializare. Atunci ne-a venit ideea să îi ajutăm prin crearea unei aplicații pe telefonul mobil, prin care să înglobam cât mai multă tehnologie.

Mai avem așa ceva la noi în țară sau sunteți primii care ați lansat o astfel de aplicație ?
Suntem primii care am inițiat un astfel de proiect atât pentru consumatori cât și pentru producători, astfel încât să îi punem în legătură într-un mod sigur și eficient.
Prin Taraba Virtuală, comenzile ajung ușor de la fermier direct la birou sau acolo unde consumatorii au nevoie.
Cum funcționează aplicația ? Cum este mijlocită legătura dintre fermieri și consumatorul final ? Spre exemplu eu vreau să comand produse proaspete direct din grădină, cum reușesc să fac acest lucru?
Îți instalezi aplicația noastră și selectezi locația unde vrei să ți se livreze produsele comandate. Noi vom afișa doar producătorii din aria ta, tu alegi produsele care te interesează, îți faci un coș de cumpărături și lansezi comanda. Imediat fermierii aleși de tine sunt notificați, fac verificările necesare și îți propun o dată de livrare. Dacă ești de acord, atunci avem o comandă fermă, care funcționează pe principiul DA–DA, iar în ziua livrării, producătorul va veni la adresa stabilită.

Cum am garanția calității produsului comandat? De unde știu că este proaspăt și ecologic?
Producătorii de produse ecologice trebuie să încarce un certificat care să ateste acest lucru, pe care noi îl vom evidenția în aplicație. De asemenea, la livrare, poți nota producătorul în funcție de cât de mulțumit ești de calitatea produselor primite și poți lăsa chiar și un comentariu legat de interacțiunea cu producătorul sau de procesul livrării. Ratingul fiecărui producător este afișat în aplicație, astfel încât oricine să poată vedea cât de mulțumiți au fost cei care au mai comandat de la el.
De asemenea, oferim șansa ca producătorii și consumatorii să comunice lesne chiar înainte de plasarea comenzii, dacă vor să afle detalii suplimentare, prin funcția de chat creată special. Mai mult, consumatorii pot refuza livrarea dacă sunt nemulțumiți din diverse motive.

Cum se face plata?

În momentul de față avem doar opțiunea ramburs și încercam să implementăm și plata cu cardul pentru câțiva producători.

Care este comisionul perceput? 

Costurile noastre sunt mai mici decât la piață. Există doar un comision pe tranzacție, pentru comenzile care se onorează cu succes, adică pentru cele pe care producătorul le acceptă și le livrează direct clienților. 

Cum se realizează livrarea? Colaborați cu firme specializate?
În momentul de față, fermierii se ocupă personal de transport. De aceea, noi sugerăm asocierea lor pentru a optimiza acest aspect. Pe de altă parte, dulcețurile, compoturile, toate produsele la borcane se pot livra și prin curier. În momentul plasării comenzii, este afișat și costul de transport, astfel încât suntem foarte transparenți față de clienți.
În plus, în ziua livrării, aplicația îi sugerează fermierului drumul cel mai scurt, organizând comenzile în funcție de trafic și de locul de destinație, pentru a eficientiza timpul petrecut la volan.

De când rulează această aplicație și unde va poziționați în prezent?
Aplicația funcționează din iulie anul trecut și creștem cu fiecare producător pe care îl acceptăm în aplicație.

Câți utilizatori aveți până în acest moment?
Până acum avem 30 de producători, preponderant în zona București-Ilfov și 3000 de clienți.

Care sunt planurile voastre de viitor ? Știu că urmează să participați la o competiție internațională de antreprenoriat…
Într-adevăr suntem într-o competiție globală, luptăm pentru un premiu consistent, dar este mai mult decât atât, este vorba despre impactul social pe care îl vom avea.

Poate deveni orice fermier un utilizator experimentat de tehnologie? Se va racorda acesta la tot ce însemna revoluția digitală?
De fapt, lucrurile sunt simple: aproape fiecare fermier/producător deține deja un telefon inteligent pe care îl pot folosi, iar aplicația este extrem de ușor de utilizat. În plus, oricine poate beneficia de tot sprijinul nostru.

Ce putem găsi acum pe aplicația voastră?
Noi încercam să avem o diversitate cât mai mare de produse, astfel încât clientul să aibă posibilitatea de a-și face toate cumpărăturile direct de la producătorii locali, iar produsele cu gust să fie livrate acasă. Spre exemplu, acum avem produse la borcan: roșii, miere, pestos, siropuri, dulcețuri sau vinuri.

Găsim și specialități?
Desigur, sucul de aronia de care noi nu știam până să dezvoltăm această aplicație. Aronia este considerat fructul astronauților, având numeroși antioxidanți și multe alte proprietăți curative.
Ați auzit de expresiile „ ieftin ca braga” sau „rece ca braga” ? Ei bine, noi avem chiar și bragă, o delicatesă a vremurilor trecute, pentru toți cei care vor își amintească de gustul copilăriei.

Un gând de final…
Suntem nerăbdători să înceapă sezonul legumicol și să avem produse locale proaspete pe aplicație.

Autor: Alexandra Mocanu

Sursa foto: start-up.ro

 

Articole înrudite