-

Soiuri de legume autohtone, răspândite în România de voluntari

Un grup de voluntari răspândesc seminţe de legume româneşti, din soiuri vechi, alături de plante aromatice, flori sau alte plante de grădină, pe care le oferă gratuit, pentru a nu se pierde.

Grupul care a ajuns acum la 2.000 de membri, a organizat sâmbătă, în Bucureşti, o astfel de piaţă liberă, la care doritorii au venit în număr foarte mare, a declarat Rodica Meiroşu, care conduce grupul de voluntari.

Totul a pornit de la câţiva pasionaţi care s-au cunoscut pe Facebook, iar în timp numărul a crescut.

„Sâmbătă, la Bucureşti, au venit oameni din Cluj, Constanţa, Iaşi, Braşov, ba chiar din Chişinău sau români din alte ţări, pentru a face schimb de seminţe. Nu ne aşteptam ca oamenii să vină în număr atât de mare”, a spus Rodica Meiroşu.

Până în prezent grupul a organizat 25 de pieţe şi două festivaluri iar în continuare va fi prezent şi va oferi gratuit seminţe în alte 10 localităţi, până la finele lunii martie.

„Suntem voluntari, facem totul din pasiune, oferim seminţe oamenilor cu o condiţie: să le ofere şi ei mai departe. Le oferim seminţe reproductibile. Unii s-au bucurat să găsească la mine porumbul alb, vechi, de floricele, care a dispărut”, spune Rodica Meiroşu.

În acelaşi timp voluntarii vor să tragă un semnal de alarmă în privinţa soiurilor autohtone care s-au pierdut sau sunt pe cale să se piardă.

„Nu promovăm nici folosirea chimicalelor în cultura plantelor, ci a remediilor naturale, cum este maceratul de urzică”.

Sursa: mediafax.ro
Sursa foto: radioromaniaregional.ro

Articole înrudite