-

Idei pentru subvenţii mai mari

Cu 50 de euro pe fiecare hectar ar fi mai mare subvenţia pe suprafaţă dacă fermierii şi- ar comasa terenurile şi ar depune cerere pentru suparafeţe de peste 30 de hectare.

Şi dacă aceste cereri ar fi depuse de fermieri tineri cu vârste de sub 40 de ani, s-ar m- ai obţine încă 20 de euro în plus la hectar.

Aceste ,,secrete" au fost ,,divulgate" de directorul executiv al APIA Bistriţa - Năsăud în contextul în care 65,2 % dintre fermieri au suprafeţe între 1 şi 5 hectare, iar peste 30 hectare deţin mai puţin de 2% dintre fermieri.

Mai mult, peste 45% dintre fermieri au vârsta între 60 şi 70 de ani.

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Sorin Roşu Mareş , prezent şi el la o şedinţă de Colegiu Prefectural desfăşurat în comuna bistriţeană Sânmihaiu de Cămpie a precizat că fondurile europene au reprezentat o şansă de dezvoltare pentru judeţul Bistriţa-Năsăud, mai ales în zona rurală.

Noi agricultură performantă şi cu producţii ridicate nu avem cum să obţinem în judeţul Bistriţa-Năsăud, pentru că este un judeţ cu o gamă variată de relief, începând cu zonă montană, dealuri şi chiar dacă suntem la Sânmihaiu de Câmpie, noi nu avem câmpie cum este în sudul ţării. Şansa noastră, a judeţului Bistriţa-Năsăud, sunt fondurile europene.

Ne este foarte clar că fără aceste fonduri europene, gestionate atât de OJ FIR cât şi de APIA, nu am fi putut să dezvoltăm judeţul aşa cum este în momentul de faţă”, a spus Sorin Roşu Mareş.

Sorin Mareş Roşu a mai menţionat că în viitorul Plan Naţional Strategic vor fi cuprinse măsuri şi pentru reţele de irigaţii în judeţe precum Bistriţa-Năsăud, chiar dacă nu sunt asociaţii ale utilizatorilor de apă pentru irigaţii, cum prevede acum legislaţia.

Sursa: Viorel Grosu

Foto: pixabay.com

Articole înrudite